HIFA GROUP KUPILA POLJOPROM I ULAŽE PET MILIONA KM U POLJOPRIVREDU SANSKOG MOSTA

/

Jedan od najvažniji investicionih projekata u Općini Sanski Most, u poslijeratnom periodu,  na pragu je realizacije nakon što je jučer postignut sporazum o kupovini Zemljoradničke zadruge “Poljoprom” u kojoj se već punih dvanaest godina vodi stečajni postupak. Većinski vlasnik ove zemljoradničke zadruge postala je “Hifa group“ iz Tešnja skupa s još nekolicinom poslovnih partnera.


Sporazum o realizaciji ovog projekta postignut je u kabinetu načelnika općine, Mustafe Avdagića, na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici kupca, zatim stečajni upravnik ZZ “Poljoprom”, Samir Ćatović te općinski načelnik Mustafa Avdagić sa saradnicima. Ćatović je istakao kako je kupac već izmirio sve obaveze ZZ “Poljoprom” koje su uključivale obaveze prema radnicima, Poreskoj upravi i Općini Sanski Most. Prema njegovim riječima, kompletan postupak okončanja stečajnog postupka biće završen sudskim putem do kraja ove kalendarske godine.

 

Pomenutom sastanku su prisustvovali predstavnici ostalih poljoprivrednih zadruga koje postoje u Sanskom Mostu. Direktor specijalizirane zadruge “Apimed“, Nijaz Kadirić, istakao je kako će realizacija ovog projekta imati veliki značaj za agrarnu proizvodnju na ovim prostorima. Načelnik Avdagić je naglasio da će kupac u naredne dvije godine, prema biznis planu, uložiti najmanje pet miliona maraka u poljoprivrednu proizvodnju na području Općine Sanski Most.

 

Plan ulaganja u ZZ “Poljoprom” podrazumijeva podizanje farmi za uzgoj goveda, kultivizaciju velikih zemljišnih površina te zapošljavanja u početku najmanje pedeset radnika. Privatizacija ZZ “Poljoprom” mogla bi biti najznačajnija investiciona priča u Sanskom Mostu u cijelom poslijeratnom periodu. Kupac će tokom naredne sedmice predstaviti svoj biznis plan i plan ulaganja. Predstavnici lokalne vlasti su istakli uvjerenje kako će ovaj posao biti uvod u snažnu ekspanziju poljoprivredne proizvodnje na prostoru Općine Sanski Most.

 

(ekapija.ba)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Dok prijete secesijom, privreda propada: 300 radnika u RS ostalo bez posla

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u...

U BiH svako drugo dijete nije primilo vakcine protiv najtežih zaraznih bolesti

Stopa vakcinisane djece u BiH posljednjih godina je smanjena,...

“Zeleno svjetlo” za neradnu nedjelju u FBiH, nova pravila i za trajanje radnog vremena

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević je nakon usvajanja novog...

Uvodi se strožija kontrola cijena u FBiH, najveća moguća kazna će biti 30.000 KM

Izmjene su predložene jer je Zakon o kontroli cijena...