Policajac kaznio penzionera zato što je sporo prelazio ulicu

/

Saobraćajna policija nekada zna biti neumoljiva, što nekada spasava živote ljudi. Ipak, da i oni imaju “propusta”, svjedoči neobičan događaj koji se desio u gradiću na sjeveroistoku Italije, a koji je izazvao pažnju italijanske javnosti, ali i saosjećanje.


Naime, penzioner iz gradića Pinerolo, koji se nalazi u neposrednoj blizini Torina, kažnjen je od strane saobraćajne policije jer je suviše sporo prelazio ulicu! Ovo je izazvalo burnu reakciju italijanske javnosti, ali i zvaničnika.

Naime, riječ je o 85-godišnjem penzioneru koji je koristeći štap prelazio ulicu, kada su ga, iznenada, zaustavili policajci.

S obzirom na to da se teško kreće, nije uspio preći ulicu dok je trajalo zeleno svjetlo i crveno se već bilo upalilo. Saobraćajna policija je to okarakterisala kao kršenje pravila učesnika u saobraćaju, i samim time mu odredila odgovarajuću kaznu.

Inače, riječ je o “problematičnom” prelazu na koji su se i ranije žalili stanovnici Pinerola. Naime, oni tvrde da zeleno svjetlo traje svega nekoliko sekundi, što je mnogima nedovoljno za prelazak ulice, posebno starijim ljudima, koji imaju poteškoće pri kretanju.

Kako god bilo, policija je penzioneru na licu mjesta napisala kaznu od 41 evra, koja je snižena na 28, jer ju je platio u roku.

Ipak, da nisu svi “bez sluha”, dokazuje i primjer gradonačelnika Eugenia Butijera, koji je rekao da će on penzioneru refundirati novac od kazne.

“Znam da su naši policajci revnosni pri obavljaju svog posla. Nisam imao prilike da vidim ko je penzioneru naplatio kaznu, niti znam šta se tačno desilo kad je kazna naplaćena”, kaže Butijero i dodaje:

“U svakom slučaju, posjetiću ovog penzionera i refundiraću mu novac iz svog džepa. Mislim da je to najmanje što mogu učiniti u ovoj situaciji”, rekao je on.

Međutim, šef policijske stanice Ermenegilda Aloi tvrdi da su policajci reagovali u skladu sa propisima:

“Naime, u zapisniku stoji da pješak nije prešao na zeleno svjetlo, tako da je kazna opravdana”, kaže Aloi.

(BH-index)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...

Tijelo Danke Ilić još nije pronađeno, osumnjičeni skrivanjem onemogućavaju dugu zatvorsku kaznu?

Osumnjičeni je priznao da je navodno autom udario Danku,...

UN: Domaćinstva u svijetu dnevno bace milijardu obroka

Domaćinstva u svijetu su tokom 2022. godine bespotrebno dnevno...