Traganje za naftom u FBiH

/

Vlada FBiH usvojila je danas Program regionalnih istraživanja nafte, kondenzata i prirodnog plina na prostoru Federacije BiH za period od 2014. do 2023. godine kao dokument razvoja istraživanja perspektivnih područja nafte i plina na teriroriji FBiH, prenosi bh. novinska agencija Patria.

 

 Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalni zavod za geologiju zaduženi su da, u roku od 30 dana, sačine Akcioni plan za realizaciju programa istraživanja za teritoriju Dinarida. Obavezani su i da, prema Zakonu o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH, izvrše pripremne radnje u cilju pokretanja i realizacije programa istraživanja nafte i plina na teritoriji sjeverne Bosne.

 

Vlada je zadužila federalna ministarstvo okoliša i turizma, finansija, rada i socijalne politike, prostornog uređenja, te Federalnu upravu civilne zaštite da, u roku od 30 dana, izvrše sve pripreme iz svoje nadležnosti u vezi istraživanja i eksploatacije nafte i plina, kao i da analiziraju donesene politike i uporedne analize s politikama država s dobrom praksom u istraživanju ovoj oblasti.

 

Kako je poznato, Strategijskim planom i programom razvoja energetskog sektora FBiH, usvojenim 2009. godine, naglašen je značaj nafte i prirodnog plina na ukupan ekonomski i društveni razvoj BiH. U cilju daljeg razvoja energetskog sektora, dana je i preporuka za nastavak istraživanja nafte i plina na temelju povoljnih rezultata ranije provedenih istraživanja. U tom kontekstu, Program regionalnih istraživanja nafte, kondenzata i prirodnog plina na prostoru Federacije BiH za period od 2014. do 2023. godine predstavlja osnovni strateški program Vlade za definiranje blokova za istraživanje i za dodjele koncesija.

 

Osnovni cilj istraživanja je definitivno raščišćavanje dvojbe o postojanju ekonomski interesantnih ležišta nafte i plina, te davanje značajnog doprinosa poznavanju geološkog sastava i strukture kore na istražnim prostorima.

 

Na osnovu rezultata istraživanja, pretpostavlja se da postoje perspektivni prostori za istraživanja nafte i plina u sjevernoj Bosni (Orašje, Odžak i Tuzlanski bazen), srednjoj Bosni (Sarajevsko-zenički bazen), te jugozapadnoj i južnoj Bosni i Hercegovini (Velika Kladuša-Glamoč-Drežnica-Stolac-Neum). Ovi istražni prostori su izdvojeni tako da se uklapaju u dva odvojena projekta istraživanja nafte i plina: Projekt Dinaridi (Velika Kladuša-Glamoč-Drežnica-Stolac-Neum i Sarajevsko-zenički bazen) i Projekt sjeverna Bosna.

(zenicablog)

Povezani postovi

Reagovalo udruženje: Usvojeni budžet FBiH je šamar poljoprivrednicima

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH oglasilo se nakon što je...

EU traži da BiH uvede vize Rusiji

Novi Savjet ministara BiH tek je stupio na dužnost,...

Temperatura i do minus 8, kakvo vrijeme nas očekuje za vikend

U BiH danas oblačno vrijeme većinom sa snijegom. Na...

Izvoz iz BiH u Hrvatsku porastao skoro 40 posto, izvezeno robe u vrijednosti preko milijardu eura

Iz Bosne i Hercegovine je tokom prošle godine najviše...