Još jedan nizak udarac vlasti: Nezaposlene ‘skidaju’ s biroa i oduzimaju im zdravstveno osiguranje, ako imaju mjesečne prihode veće od 208 KM!

/

Po informacijama koje su, kako dodaju, saznali iz medija prethodnih dana službe za zapošljavanje KS-a su skinule s evidencije 4.000 nezaposlenih osoba koje su tim izgubili pravo i na zdravstveno osiguranje.

 Kao marginalizovana grupa stanovnika FBiH, grupa koja u Kantonu Sarajevo, prema posljednjim informacijama službi za zapošljavanje, broji 71.601 osobu, nezaposleni su prethodnih dana doživjeli još jedan niski udarac od vlasti – saopćeno je iz Udruženja nezaposlenih “Otium”.

– Na spisku su osobe koje ostvaruju veće prihode od 208 KM, i ovaj potez je bila obaveza “po zakonu” – navodi se u saopćenju. Iz Udruženja nezaposlenih “Otium” ističu da neće ostati ravnodušni prema ovakvom ponašanju i pokušaju vlasti da se na ovaj način prividno smanji broj nezaposlenih. –

Radite to na način otvaranja novih firmi, obnavljanje i izlazak iz stečaja postojećih, smanjite administraciju, plate i benificije državnim službenicima, napravite uštedu koju možete iskoristiti da se potiče zapošljavanje. 

Nezaposlenima je svakako dovoljan problem što nemaju posao, neće zar ostati i bez zdrastvenog osiguranja, te ga u slučaju potrebe plaćati – navode iz ovog udruženja. U svim zemljama svijeta, kako se dodaje u saopćenju, nezaposlene osobe imaju naknadu od države u visini čak i do 500 eura dok se ne zaposle, ali mi iako težimo Evropi, umjesto da ulažemo u nezaposlen kadar, školujemo ga i stvaramo ga sposobnim za ostvarivanje novih vrijednosti, naša država čak oduzima “zdravlje”!

– Pozivamo svih 4.000 nezaposlenih koji su skinuti sa evidencije službi za zapošljavanje KS-a da se udružimo i zajedničkim snagama krenemo s inicijativama za izmjene zakona. Dok se oni vode time da rade sve po zakonu, prebacuju odgovornost jedni na druge i ne znaju o kakvim se akcijama radi, mi se moramo paziti i obične prehlade, jer će nas koštati mjesečnog iznosa – navodi koordinatorica udruženja “Otium” Almedina Selimović.

(Bhreporter.ba/fena)

Povezani postovi

Broj gladnih u BiH raste: Svaka peta osoba živi ispod granice siromaštva

Građani Bosne i Hercegovine strahujući odlaze u kupovinu. Nisu...

Koliko dijaspora šalje novca u BiH: “Transfuzija bez koje bi život bio puno teži”

Bh. dijaspora iz godine u godinu sve je brojnija,...

Mi smo genijalna nacija. U kladionicama u Federaciji BiH prošle godine uplaćeno dvije milijarde KM

Većina maloljetnika, čak njih 70% barem je jednom odigralo...

(Ne)rješavanje stambenog pitanja mladih: Kako s 12.000 KM kupiti stan od 200.000 maraka

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite...