Još jedan nizak udarac vlasti: Nezaposlene ‘skidaju’ s biroa i oduzimaju im zdravstveno osiguranje, ako imaju mjesečne prihode veće od 208 KM!

/

Po informacijama koje su, kako dodaju, saznali iz medija prethodnih dana službe za zapošljavanje KS-a su skinule s evidencije 4.000 nezaposlenih osoba koje su tim izgubili pravo i na zdravstveno osiguranje.

 Kao marginalizovana grupa stanovnika FBiH, grupa koja u Kantonu Sarajevo, prema posljednjim informacijama službi za zapošljavanje, broji 71.601 osobu, nezaposleni su prethodnih dana doživjeli još jedan niski udarac od vlasti – saopćeno je iz Udruženja nezaposlenih “Otium”.

– Na spisku su osobe koje ostvaruju veće prihode od 208 KM, i ovaj potez je bila obaveza “po zakonu” – navodi se u saopćenju. Iz Udruženja nezaposlenih “Otium” ističu da neće ostati ravnodušni prema ovakvom ponašanju i pokušaju vlasti da se na ovaj način prividno smanji broj nezaposlenih. –

Radite to na način otvaranja novih firmi, obnavljanje i izlazak iz stečaja postojećih, smanjite administraciju, plate i benificije državnim službenicima, napravite uštedu koju možete iskoristiti da se potiče zapošljavanje. 

Nezaposlenima je svakako dovoljan problem što nemaju posao, neće zar ostati i bez zdrastvenog osiguranja, te ga u slučaju potrebe plaćati – navode iz ovog udruženja. U svim zemljama svijeta, kako se dodaje u saopćenju, nezaposlene osobe imaju naknadu od države u visini čak i do 500 eura dok se ne zaposle, ali mi iako težimo Evropi, umjesto da ulažemo u nezaposlen kadar, školujemo ga i stvaramo ga sposobnim za ostvarivanje novih vrijednosti, naša država čak oduzima “zdravlje”!

– Pozivamo svih 4.000 nezaposlenih koji su skinuti sa evidencije službi za zapošljavanje KS-a da se udružimo i zajedničkim snagama krenemo s inicijativama za izmjene zakona. Dok se oni vode time da rade sve po zakonu, prebacuju odgovornost jedni na druge i ne znaju o kakvim se akcijama radi, mi se moramo paziti i obične prehlade, jer će nas koštati mjesečnog iznosa – navodi koordinatorica udruženja “Otium” Almedina Selimović.

(Bhreporter.ba/fena)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Dok prijete secesijom, privreda propada: 300 radnika u RS ostalo bez posla

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u...

U BiH svako drugo dijete nije primilo vakcine protiv najtežih zaraznih bolesti

Stopa vakcinisane djece u BiH posljednjih godina je smanjena,...

“Zeleno svjetlo” za neradnu nedjelju u FBiH, nova pravila i za trajanje radnog vremena

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević je nakon usvajanja novog...

Uvodi se strožija kontrola cijena u FBiH, najveća moguća kazna će biti 30.000 KM

Izmjene su predložene jer je Zakon o kontroli cijena...