Stravičan propust u Brčanskoj bolnici: Moja je Nejla umrla moleći “Mama hoću kući!”

/

Zadinu priču su neprestano prekidali duboki jecaji, sve je još tužnije bilo gledajući Nejlinog oca Elvisa i brata Ensara, koji su jedva obuzdavali suze, tužno gledajući Zadu koja nije prestajala jecati.


Prošlo je pet dana od smrti trogodišnje Nejle Bajrić iz Brčkog, koja je prema tvrdnji majke Zade Bajrić preminula zbog nemarnosti ljekara u Brčkom.

– Počela je u nedjelju da kiše. Bila je neurorizična. Imala sam težak porođaj. Nikakvih bolesti nije imala, osim hipotoniju mišića (snižen tonus mišića, op.aut.). to smo liječili i izliječili. Stavili smo je na noge. Podigli smo dva kredita, prodali smo stoku, traktor… ali smo je uspijeli izliječiti – kazuje u ispovijesti za Otisak.ba majka rahmetli Nejle, Zada Bajrić, čija ispovijest nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Zadinu priču su neprestano prekidali duboki jecaji, sve je još tužnije bilo gledajući Nejlinog oca Elvisa i brata Ensara, koji su jedva obuzdavali suze, tužno gledajući Zadu koja nije prestajala jecati.

Nesretna majka ne ispušta mobitel iz ruke. Bez riječi, dok suze teku niz umorno lice, pokazuje nam sliku svoje mezimice koje više nema.

Nastavljajući svoju ispovijest, Zada je spomenula da je u nedjelju, 7. decembra, Nejla ambulantno pregledana u Domu zdravlja, te da je dežurni ljekar, uprkos Zadinom upozorenju da je malena Nejla hipotonična i da ne može iskašljati sekret, kazao da će djevojčica to iskašljati i propisao joj je sirupe „Flamamed“ i „Zinat“.

– Bila je vesela, igrala se. Međutim u ponedjeljak navečer Nejla je počela da krklja usljed silnog sekreta, koji nije imala snage da izbaci. U tri sata ujutro sam primijetila da je poplavila oko usta, odveli smo je na Odjel pedijatrije u Općoj bolnici u Brčkom. Bila je dežurna dr.Samra Karamujić, kojoj se ovom prilikom zahvaljujem do neba. Odmah joj je uključila kisik, čime je Nejlu vratila u život. Nakon toga povadila joj je sekret. Dijete je bilo prisebno, sjedila je. Doktorica je kazala da će sada ići sve svojim tokom, te da će joj uraditi sve potrebne nalaze – prisjeća se Zada.

Nažalost, dežurstvo doktorice Samre Karamujić je završeno i došli su drugi ljekari koji su preuzeli smjenu.

Prema tvrdnjama ožalošćene Zade Bajrić, iako je doktorica Karamujić prenijela šta je potrebno uraditi malenoj Nejli, doktorica Ferhata Šećerbogović se toga nije pridržavala.

– Šećerbegović je Nejli promijenila terapiju. Iako joj je rečeno da djetetu treba vaditi sekret, jer isti nije mogla sama izbaciti, to Ferhata nije činila! Dijete se neubičajeno puno znojilo, na momente se i „gubila“. Govorila sam im da nešto nije u redu. Nakon toga su došli i u braunilu (instrument koji se koristi u medicinske terapije, op.aut.) ubacili deset mililitara kristala. Osim toga davali su joj je još dva lijeka, nisam saznala koji su to lijekovi. Kada je takvu terapiju dijete dobilo, automatski se „gubilo“, plavilo, teško disalo…. Vrišteći sam dozivala doktoricu i medicinsko osoblje, ali oni su tvrdili da paničarim bez potrebe – kazuje Zada.

Zada opisuje šta je vidjela prilikom odlaska po pomoć za svoje dijete.

– U sobi gdje su sjedili, ispijali su kafu, pušili, čitali novine… Molila sam ih da pomognu djetetu, ali oni su samo govorili da se smirim.

Zada objašnjava da nije bilo teško zaključiti da je dijete bilo u veoma teškoj situaciji, jer je bilo plavo sa raširenim zjenicama.

– Priključili su joj kisik. Dok je kisik priključen, Nejla je disala, kada skinu kisik – dijete je skroz teško disalo, krkljala je! Poslali su me na Otorinu, gdje su joj pogledali uši i grlo. Kazali su da je grlo malo upaljeno i da su uši čiste. Nakon toga su mi kazali da nosim dijete na Pedijatriju. Ponovo sam pokušala da dozovem doktoricu Ferhatu da pomogne mom djetetu koje se nenormalno znojilo. Dijete nije reagiralo ni na moje pozive, niti na dodir – jecaji su prekinuli Zadinu ispovijest.

Bez glasa, brišući suze s lica, Zada je na svom mobilnom telefonu pronašla posljednju fotografiju svoje Nejle iz vremena kada su bili sretna i bezbrižna porodica.

Ogromna bol u domu Bajrića je prisutna. Komšije, prijatelji, poznanici neprestano dolaze i izjavljujući saučešće. Svi su uplakani i u šoku.

Skrhana bolom, Zada je za Otisak.ba nastavila svoju bolnu ispovijest.

– Nejli su davali injekcije, ali ona nije reagirala! Zvala sam je, ali ona, onako nejaka i iscrpljena samo „zavrne“ očima. U vizitu je dolazilo više ljekara, ali niko nije reagirao. Panično sam im kazala da mi djete hladi i da se plašim da će umrijeti. Umjesto da pomažu djetetu, oni su mi govorili da se smirim, da će sve biti u redu i da će je poslati u UKC Tuzla – priča Zada.

Uradili su uputnicu za Tuzlu, te, iako je nekoliko doktora vidjelo da je Nejla teško bolesna, u pratnji za Tuzlu, osim djevojčicine majke, pošla je samo medicinska sestra, bez ljekara!

– Dijete mi je umrlo na Šićkom. Dva puta je zatrzala nogama i rekla „Mama hoću kući“! To je bio kraj… Stigli smo na UKC, ljudi su sve od sebe dali. Prebačena je na intenzivnu, ali bez uspjeha. U Brčkom su znali koliko je Nejla bila teško bolesna, ali se nisu udostojili ni da najave da su poslali dijete u teškom stanju na UKC Tuzla. Većina ljekara u Brčkom je nemarna, bez ljudskosti i morala. Čekaju samo novac ne mareći za djecu. Da su rekli da hoće novac dala bi im, snašla bi se – kaže Zada.

Brišući suze koje neprestano teku Zada je kazala kako je svjesna da njenu Nejlu više ništa ne može vratiti.

– Rana na srcu mi je do kraja života. Toj Ferhati ako se ne presudi po zakonu, ja vam kažem, ja ću joj presuditi. Ako bude korumpirana policija i pravosuđe u Brčkom kao što je zdravstvo, ja ću njoj presuditi! Još jedno dijete iz Brčkog  je u teškoj situaciji. To dijete, čiji je otac umro prije mjesec dana, ima 8 godina i umire, ali se krije. Prije dva mjeseca jedno dijete je umrlo! Sve kriju – kazuje Zada.

– Nalazi obdukcije su pokazali da je dijete umrlo od upale sinusa. Oni su liječili upalu pluća. Nisu htjeli ništa da snimaju da reagiraju kako treba. Nalaze su uradili tek 15 sati nakon što su je smjestili u bolnicu u Brčkom- kaže Zada Bajrić.

Interesantno je da još uvijek nema reakcije od nadležnih iz Zdravstva u Brčko Distriktu.

(blic-portal.com)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Tešanj: Iz vozila ukraden radio-kasetofon

Kako je saopćeno iz MUP ZDK dana 23.06.2024. godine,...

Stravična nesreća: Jedna djevojka poginula, dvije povrijeđene

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se sinoć dogodila na...

Tešanj: Krađa na auto otpadu u Raduši

Prema zvaničnim informacijama iz MUP ZDK u vremenskom periodu...

Tešanj: U Cerovcu opljačkana vikendica

Prema zvaničnim informacijama MUP ZDK, u vremenskom periodu od...