SIPA uhapsila deset osumnjičenih za ratni zločin u Zvorniku

/

SARAJEVO – Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su (16.12.2014. godine) na području općina Zvornik, Bijeljina i Ugljevik, slobode lišili deset osoba zbog ratnog zločina.


Slobode su lišene osobe inicijala G.M. (1953), LJ.M. (1962), R.Đ. (1960), S.P. (1966), M.V. (1971), V.D. (1973), G.S. (1967), C.P. (1952), R.L. (1946) i M.M. (1962) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 172. stav (1) KZ BiH „Zločin protiv čovječnosti“, na području općine Zvornik tokom 1992. godine, u vezi s članom 180. KZ BiH „Individualna i komandna odgovornost“ i članom 29. KZ BiH „Saučesništvo“.

U toku su pretresi objekata na 12 lokacija na području općina Zvornik, Bijeljina i Ugljevik, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Pretresi se vrše po naredbama Suda BiH.

Navedene aktivnosti realiziraju se u saradnji sa pripadnicima MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a R. Srpske.
Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

(BH-index)

Povezani postovi

Reagovalo udruženje: Usvojeni budžet FBiH je šamar poljoprivrednicima

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH oglasilo se nakon što je...

EU traži da BiH uvede vize Rusiji

Novi Savjet ministara BiH tek je stupio na dužnost,...

Temperatura i do minus 8, kakvo vrijeme nas očekuje za vikend

U BiH danas oblačno vrijeme većinom sa snijegom. Na...

Izvoz iz BiH u Hrvatsku porastao skoro 40 posto, izvezeno robe u vrijednosti preko milijardu eura

Iz Bosne i Hercegovine je tokom prošle godine najviše...