Talačka kriza koja je zgrozila svijet: Ubijen otmičar i dvoje talaca

Datum:

Australska policija izvela je u noći s ponedjeljka na utorak po mjesnom vremenu napad na otmičara koji je u kafiću u Sydneyju oko 16 sati držao neodređen broj talaca, gostiju i zaposlenika uz istaknutu islamsku zastavu, a nakon 60 sekunda pucnjave iz vatrenog oružja spasilačka služba iznijela je ranjenike i policija je objavila kraj akcije, prenose agencije


Kako se kasnije saznalo, u akciji specijalaca ubijen je otmičar i još dvoje talaca.

 

“Opsada je završena”, objavila je na Twitteru nešto prije tri sata po mjesnom vremenu policija Novoga Južnog Walesa, javlja AFP.

 

Policijski napad počeo je u dva sata poslije ponoći po australskom vremenu, nakon što je šestero talaca pobjeglo iz kafića. Policija ima je naredila da trče s rukama u zraku, a kada su došli do ugla, sklonila ih je na sigurno, prenosi njemačka agencija dpa.

 

Nekoliko teških detonacija odjeknulo je kad su policajci ušli na sporedna vrata u kafić Lindt Cholocat, prenosi AFP. Dodaje da su taoci izlazili iz zgrade, a neki od njih izneseni su na nosilima.

 

Taoce je otmičar tijekom opsade prisiljavao da u izlogu drže crnu zastavu s bijelim arapskim natpisom, sličnu onoj kojom se koriste pripadnici Islamske države u Iraku i Siriji.

 

AFP dodaje da je u prostorije ušao robot za razminiravanje.

 

 

Otmičar je, kako prenose taoci, postavio četiri bombe, dvije u kafiću i dvije na drugim mjestima u gradu, objavio je prije Channel 10 TV.

 

Iranski izbjeglica Man Haron Monis, samozvani šeik, lani je optužen za ubojstvo bivše supruge, koja je pretučena i zapaljena u stanu u Sydneyju.

 

Također je proglašen krivim 2012. godine za slanje prijetećih i uvredljivih pisama obiteljima osmorice australskih vojnika ubijenih u Afganistanu, što je bio njegov način prosvjeda protiv australskog upletanja u sukob, prenijeli su lokalni mediji.

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

Povezani postovi
Related

Rusija ne može plaćati vanjski dug prvi put od Oktobarske revolucije 1917. godine

Prema posljednjim izvještajima, Rusija po prvi put od Oktobarske...

Godišnja zarada do 145 hiljada KM: Ovo je jedan od najtežih poslova na svijetu

Rad na naftnoj platformi nije uopšte lak posao, zahtijeva...

Ukida se naplata policijskih kazni u gotovini

Od 1. jula 2022. godine novčane kazne za prekršaje...

Vlasnik plantaže: Zbog neradnika mi je propalo 50 tona trešanja

Na plantažama Zlatana Kljakovića Gašpića propalo je više od...