Talačka kriza koja je zgrozila svijet: Ubijen otmičar i dvoje talaca

/

Australska policija izvela je u noći s ponedjeljka na utorak po mjesnom vremenu napad na otmičara koji je u kafiću u Sydneyju oko 16 sati držao neodređen broj talaca, gostiju i zaposlenika uz istaknutu islamsku zastavu, a nakon 60 sekunda pucnjave iz vatrenog oružja spasilačka služba iznijela je ranjenike i policija je objavila kraj akcije, prenose agencije


Kako se kasnije saznalo, u akciji specijalaca ubijen je otmičar i još dvoje talaca.

 

“Opsada je završena”, objavila je na Twitteru nešto prije tri sata po mjesnom vremenu policija Novoga Južnog Walesa, javlja AFP.

 

Policijski napad počeo je u dva sata poslije ponoći po australskom vremenu, nakon što je šestero talaca pobjeglo iz kafića. Policija ima je naredila da trče s rukama u zraku, a kada su došli do ugla, sklonila ih je na sigurno, prenosi njemačka agencija dpa.

 

Nekoliko teških detonacija odjeknulo je kad su policajci ušli na sporedna vrata u kafić Lindt Cholocat, prenosi AFP. Dodaje da su taoci izlazili iz zgrade, a neki od njih izneseni su na nosilima.

 

Taoce je otmičar tijekom opsade prisiljavao da u izlogu drže crnu zastavu s bijelim arapskim natpisom, sličnu onoj kojom se koriste pripadnici Islamske države u Iraku i Siriji.

 

AFP dodaje da je u prostorije ušao robot za razminiravanje.

 

Hostages Run From Sydney Cafe

 

Otmičar je, kako prenose taoci, postavio četiri bombe, dvije u kafiću i dvije na drugim mjestima u gradu, objavio je prije Channel 10 TV.

 

Iranski izbjeglica Man Haron Monis, samozvani šeik, lani je optužen za ubojstvo bivše supruge, koja je pretučena i zapaljena u stanu u Sydneyju.

 

Također je proglašen krivim 2012. godine za slanje prijetećih i uvredljivih pisama obiteljima osmorice australskih vojnika ubijenih u Afganistanu, što je bio njegov način prosvjeda protiv australskog upletanja u sukob, prenijeli su lokalni mediji.

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

Povezani postovi

Školski policajac našao nož u ruksaku učenika Osnovne škole “Vladislav Ribnikar”

Školski policajac jutros je u ruksaku jednog od učenika...

DNK analize otkrile tok migracija prije 3.000 godina, Balkan među najraznolikijim područjima

Analiza DNK više hiljada pojedinaca iz antičkog perioda sada...

Zašto je srebro sve skuplje i da li će cjenovno nadmašiti zlato

Ove godine bi cijene srebra mogle biti najviše u...

Rekordne cijene kakaa u cijelom svijetu, moguće novo poskupljenje čokolade

Globalne cijene kakaa su dostigle nove rekordne iznose, a...