Važno za penzionere van BIH

/

Federalni zavod mirovinsko-invalidskog osiguranja (FZMIO) pozvao je umirovljenike koji su ostvarili pravo na mirovinu na području Federacije BiH, a žive izvan tog entiteta, uključujući i umirovljenike iz Hrvatske, da mu do kraja godine dostave potvrde o životu, što je uvjet da bi im se mirovine isplaćivale i ubuduće. 


Prema priopćenju FZMIO, čije je sjedište u Mostaru, umirovljenici na internet stranicama tog zavoda  ( www.fzmiopio.ba  ) mogu preuzeti tiskanicu “potvrda o životu”, koju potom moraju ovjeriti i do kraja godine poštom dostaviti zavodu na jednu od adresa koje će pronaći na stranici, kako im u 2015. ne bila obustavljena isplata mirovina. 

 

FZMIO precizira da se potvrde o životu ovjeravaju u općini prebivališta korisnika mirovine, kod javnog bilježnika, u diplomatskom  predstavništvu BiH, odnosno u domu umirovljenika ili bolnici, ako je umirovljenik tamo smješten. Prema podacima Zavoda, u Hrvatskoj živi oko 18.000 osoba koje primaju mirovinu iz Federacije BiH i sve one moraju dostaviti navedene potvrde. 

         

Od prošle godine FZMIO više ne šalje poštom uvjerenje o životu umirovljenicima koji žive izvan Federacije BiH, što je činio prijašnjih godina.

(zenicablog)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Konačno riješen problem nepriznavanja diploma studenata UNSA u inostranstvu

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade, Adna Mesihović,...

Zavod za javno zdravstvo FBiH izdao upozorenje i mjere o legionarskoj bolesti koja hara Hrvatskom

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine oglasio...

Danas je prvi dan ljeta: Najduži dan u godini, a trajat će 15 sati i 35 minuta

U četvrtak, 20. juna, je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja...

CIK BiH dobio više stotina prijava za posao instruktora, bit će odabrano njih 300

Centralna izborna komisija BiH do kraja ove sedmice planira...