Legalizacija kanabisa zapljuskuje i našu zemlju

/

Hrvatski građani već u ljeto 2015. godine mogli bi dobiti “zeleno svjetlo“ za legalno korištenje marihuane u medicinske svrhe.


Ministar zdravlja Siniša Varga imenovao je Komisiju za analizu i preporuke primjene indijske konoplje u medicinske svrhe, a procjene su da bi to tijelo posao stručne procjene moglo obaviti u narednih šest mjeseci.

Liječenje bolesti

Zadatak Komisije je da istraži mogućnosti primjene kanabisa kod oboljelih od raka, multiple skleroze i drugih teških bolesti kod kojih takva terapija može pomoći u liječenju i ublažavanju simptoma bolesti.

Stručnjaci će se izjasniti o tome treba li troškove takve terapije snositi obavezno zdravstveno osiguranje ili pacijenti sami, kao u Sloveniji, piše „Novi list“, prenosi Srna.

Za predsjednika Komisije imenovan je Ognjen Brborović s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, koji ne sumnja da će kanabis dobiti „zeleno svjetlo“ za primjenu u medicinske svrhe.

– U državi u kojoj 60 posto studenata medicine izjavljuje da je probalo „travu“, mogućnost da sin od umirućeg oca uzme gram marihuane kupljene u apoteci zaista ne predstavlja neku opasnost – ističe Brborović.

Inače, talas liberalizacije zakonodavstva kada je u pitanju korištenje kanabisa u medicinske, ali i u tzv. rekreativne svrhe, odnosno legalnu slobodnu prodaju za odrasle, u svijetu je sve jači, a zahvata sve veći broj američkih saveznih država, zemalja Evrope, Južne Amerike te Izraela, gdje tamošnji ljekari već uveliko pacijentima propisuju ovu biljku koja, pokazale su desetine studija, pomaže u liječenju raznih oblika raka, multiple skleroze, reume, dijabetesa, epilepsije, stresa, depresije, Alchajmerove i drugih bolesti, posebno mnogih nervnih i poremećaja imuniteta.

Zemlje regije

Dok zemlje regije, Slovenija, Hrvatska, Srbija, donose ili javno razmatraju odluke kojima bi dozvolile upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, u našoj zemlji to je još tabu tema, kaže bh. koordinator organizacije Evropski studenti za slobodu (ESFL) Nedžib Omerović.

Naime, ova organizacija je u godini na izmaku provodila kampanju za podizanje svijesti stanovništva o koristima za zdravlje čovjeka iz supstanci kanabisa.

– Naša sredina je konzervativna i odmah ovu temu posmatra kroz neku vizuru narkomanije. Stereotipno se govori o tome da su svi narkomani počeli s kanabisom, a niko ne spominje mogućnost da su možda počinjali s nekim tabletama, udisanjem lijepka ili alkoholom. Naš cilj je da pokažemo građanstvu da je kanabis biljka budućnosti u medicini. U nekoj sljedećoj fazi idemo ka nosiocima vlasti kako bi kanabis postao dostupan i u našoj zemlji – kaže Omerović.

On se nada da će napredak u zemljama regiona pozitivno utjecati i na BiH, pa da i pacijenti u našoj zemlji mogu doći do ulja kanabisa legalno.

Gdje je dozvoljen medicinski kanabis

Austrija, Češka, zemlje Skandinavije, Njemačka, Italija, zemlje Beneluksa, Velika Britanija, Švicarska, Poljska, Mađarska, Slovačka, Urugvaj, Kolorado, Vašington, Oregon, Aljaska…

Vlada Slovenije u junu ove godine donijela odluku o novoj klasifikaciji ilegalnih droga kojom omogućava upotrebu kanabisa u medicinske svrhe

Specijalna komisiju utvrdit će postoji li u Hrvatskoj zdravstvena opravdanost za korištenje konoplje u medicinske svrhe. Politička stranka ORAH otvoreno se zalaže za legalizaciju marihuane u medicinske, industrijske i rekreativne svrhe u RH

U Srbiji je nedavno o ovome otvoreno govorio ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Jučer je Kanađanin Rik Simpson (Rick Simpson) gostovao u Srbiji te održao predavanje u Brusu, mjestu gdje se procjenjuje da svaki drugi građanin boluje od neke vrste raka. Njegov recept za spravljanje ulja od kanabisa, kako se tvrdi, spasio je stotine života.

(blic-portal.com)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Papreno ljetovanje za četvoročlanu porodicu u Makarskoj

Četvoročlana porodica koja se odluči da ovog ljeta sedmodnevni...

U Hitnoj pomoći povećan broj osoba sa ugrizom krpelja

U narednim danima u Bosni i Hercegovini očekuju se...

Šejla Zonić iz Tuzle je pobjednica Zvezda Granda

Šejla Zonić proglašena je pobjednikom ovogodišnje sezone Zvezda Granda...

Nakon što je fizički napao Karleušu: Tošić doveden u policiju, imao 0,87 promila alkohola u krvi

Pjevačica Jelena Karleuša prijavila je jutros da ju je...