MMF: Pad cijena nafte znači rast ekonomije

Datum:

Vodeći ekonomisti MMF-a smatraju da će pad cijene nafte pomoći rastu globalnih ekonomskih aktivnosti u 2015.

Najnoviji pad cijena nafte trebao bi se održati i time pomoći rastu globalnih ekonomskih aktivnosti u 2015. godini, poručili su vodeći ekonomisti Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

“Općenito, pad cijena smatramo poticajem za globalnu ekonomiju”, napisali su u blogu Olivier Blanchard, MMF-ov glavni ekonomist, te Rabah Arezki, čelnik u istraživačkom odjelu za sirovine u MMF-u.

To bi stopu rasta globalne ekonomije moglo povećati između 0,3 i 0,7 postotnih bodova, povrh 3,8 posto koliko je MMF prognozirao u sklopu redovnih jesenskih prognozi za svjetsku ekonomiju.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je za više od 46 posto u odnosu na najvišu ovogodišnju razinu od više od 115 dolara.

Dodatno je njeno pojeftinjenje intenzivirala Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), odlučivši u novembru da neće smanjivati nivo proizvodnje.

Saudijska Arabija uvjerila je ostale članove OPEC-a da nije u interesu kartela da smanje naftnu proizvodnju, nezavisno od toga koliko bi cijene mogle pasti.

Stopa rasta

Niže cijena nafte trebale bi podići stopu rasta kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 0,4 do 0,7 postotnih bodova povrh procijenjenih 7,1 posto u sklopu MMF-ovih jesenskih prognozi.

U 2016. godini stopa rasta mogla bi dodatno ojačati za 0,5 do 0,9 postotnih bodova.

Što se tiče rasta američke ekonomije, on bi mogao biti uvećan za dodatnih 0,2 do 0,5 postotnih bodova, povrh 3,1 posto, koliko su u MMF-u prognozirali za 2015. godinu.

U 2016. godini stopa rasta mogla bi biti uvećana dodatnih 0,3 do 0,6 postotnih bodova.

S druge strane, pad cijena nafte ojačao je rizike po finansijsku stabilnost, pritišćući tako banke s potraživanjima vezanim za energetski sektor te valute zemalja-izvoznica nafte.

“Pritisci na valute su dosad bili ograničeni na šačicu zemalja izvoznica nafte kao što su Rusija, Nigerija i Venecuela. Obzirom na globalnu finansijsku povezanost, takav razvoj događaja svncijeugdje zahtijeva pojačani oprez”, poručila su dvojica ekonomista.


(bhreporter/Agencije)

Povezani postovi
Related

Radnicima plate bezobrazno niske a direktorima i šefovima bezobrazno visoke

Više od 3.700 zaposlenih u dva proizvodna preduzeća u...

Nikšić nakon potpisivanja sporazuma s Čovićem: Teško ćemo izbjeći SNSD u državnoj vlasti

Lider SDP-a Nermin Nikšić izrazio je danas zadovoljstvo potpisivanjem...

Potpisan koalicioni sporazum Osmorke i HDZ-a

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH u 11 sati upriličeno...

Za organizovanu trgovinu ljudima: Za šest osoba izrečena kazna zatvora u ukupnom trajanju od 74 godine

Kantonalni sud Tuzla je po optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona donio...