Kolika su u 2014. bila lična primanja članova Vlade SDA – SDP Federalni ministri su zaradili 688.000 KM!

/

Federalnom premijeru Nerminu Nikšiću i ministrima Vlade FBiH u 2014. godini, kada su našu zemlju poharale poplave i ekonomska kriza, iz budžeta je isplaćeno više od 688.000 KM na osnovu plaća, toplog obroka, regresa te naknada za troškove smještaja i odvojenog života! To znači da je svakog mjeseca samo za lična primanja premijera i 16 ministara neophodno više od 57.000 maraka, ne uključujući tu troškove reprezentacije, vozila, dnevnica, vozača, osiguranja i drugih privilegija vlasti.

Nezakonito bogaćenje 

Prema podacima koji su nam dostavljeni iz Kabineta sekretara Vlade FBiH, osnovne plaće ministara su od 2.850 KM u slučaju Salmira Kaplana, ministra kulture i sporta, do 3.468 KM u slučaju Desnice Radivojevića, ministra prostornog uređenja. Zahvaljujući najvišoj plaći, ali i drugim primanjima, upravo je Radivojević 2014. bio najbolje plaćen federalni ministar, s obzirom na to da je u protekloj godini inkasirao više od 47.000 maraka. Najnižu zaradu imao je ministar zdravstva Rusmir Mesihović, koji je u džep stavio „samo“ 39.000 KM. On, naime, ne prima naknade za smještaj i odvojeni život, jer živi u Sarajevu, gdje je sjedište ministarstva na čijem je čelu. Iako je u istoj situaciji i njegov kolega Salmir Kaplan, to ga nije ispriječilo da od države uzima mnogo više novca, sve dok nije raskrinkano da nezakonito svaki mjesec prisvaja po 600 KM za smještaj, iako u Sarajevu ima vlastiti stan. Prazno polje Odgovarajući na naš upit, iz Kabineta sekretara Vlade polje s Kaplanovim primanjima za troškove smještaja i odvojeni život u tabeli su ostavili prazno, uz naznaku da mu te naknade „nisu isplaćivane od 1. novembra 2014“. S obzirom na brojne skandale u Federalnoj vladi, u Kabinetu sekretara imali su pune ruke posla objašnjavajući u fusnotama i kako su drugim ministrima obračunavana primanja. Tako je, naprimjer, naznačeno da zamjenik premijera i ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović u septembru i oktobru nije ostvario naknade za troškove smještaja i odvojenog života. On i ministar trgovine Milorad Bahilj od 9. septembra i u oktobru nisu imali ni topli obrok, s obzirom na to da su uhapšeni, nakon čega su završili iza rešetaka. Plaće su, međutim, u tom periodu uredno primali. Tokom prošle godine ministrima se umjesto naknade za odvojeni život isplaćivala naknada za smještaj. Forme radi isplaćivana je i naknada za odvojeni život od 1 KM, a novac je prebačen na stavku naknade za smještaj, da ministri nebi bili na gubitku. 688.200,82 KM premijer i ministri zaradili u 2014. 57.350 KM mjesečno potrebno za njihova primanja.

(avaz.ba)


Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Poražavajući rezultati: U BiH 187.000 nezaposlenih

U periodu od januara do marta radnu snagu BiH...

Temperature rastu: Danas do 34 stepena

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar...

Odakle dolazi najviše nesigurnih proizvoda u BiH?

Hemijski rizik, rizik od gušenja, strujnog udara, požara ili...