Jesu li poslanici SDP-a u KS dobili konkretne ponude Trgovina SDA i DF-a Mekićem i Aljovićem?

Datum:

Kanton Sarajevo već sedmicama je talac bezočne prljave političke trgovine koja se iza kulisa odvija između SDA, DF-a te SDP-a, saznaje “Avaz”.

Fotelje i građani

Prema informacijama koje su nam potvrđene iz nekoliko izvora, kadrovi SDA zaduženi za ove pregovore već izvjesno vrijeme vrbuju poslanike SDP-a Amela Mekića i Hameda Aljovića kako bi sebi osigurali komotniju većinu u Kantonalnoj skupštini.

Naši izvori ispričali su nam da je u pregovaranje uključen generalni sekretar SDA Amir Zukić, koji je Mekiću i Aljoviću nudio konkretne ponude. Tako je Mekić prihvatio ponudu da se vrati u ovu stranku, a zauzvrat su mu obećani uposlenje supruge i veći stan.

Aljoviću je, kako nam je preneseno, ponuđeno da prijeđe u SDA, ali da pri tome zadrži direktorsku poziciju u Sedmoj osnovnoj školi u Blažuju. Inače, Aljovića je svojevremeno na ovu poziciju postavio tadašnji SDP-ov ministar obrazovanja KS Emir Suljagić, koji je danas u vrhuški DF-a.

Na naš upit o dogovoru, prvi Mekićev komentar bio je: “To je bezobrazno pitanje, koje nije na mjestu.” Dodao je kako nije tačno da je dobio protivuslugu. A na upit vraća li se u SDA, odgovorio je: “Vidjet ćemo još.”

– Znat će se ubrzo. Sve što budem radio, to će biti u interesu naših građana, a ne radi nekog mog ličnog interesa i koristi – kazao je Mekić.

Sve po savjesti

Zukić nam je kazao da nema nikakve veze s pregovorima u KS te nas je za daljnje informacije uputio na Kantonalni odbor SDA.

Aljović je za “Avaz” kazao da on ni sa kim nije pregovarao, da nema tu namjeru te da ostaje u SDP-u.

– Možda je neko u moje ime pregovarao. Ja ni sa kim ni kahve popio nisam. Ako je konotacija bila ta što sam glasao za rebalans budžeta, to sam uradio po svojoj savjesti, zato što mislim da treba funkcionirati kanton – govori Aljović.

U igri i šura?

Aljovića smo upitali zna li za informaciju da se u igru ubacio njegov šura Ibro Berilo, inače SDP-ov načelnik Trnova, koji je u pregovorima sa SDA tražio da mu ova stranka u Skupštini KS osigura da Bjelašnica ne bude proglašena nacionalnim spomenikom, kako bi mogao prodavati određene parcele, a zauzvrat bio on prešao u SDA, a s njim i Aljović.

– Ne vjerujem. Da li on privatno to za sebe radi, ja ne znam. Ja sam njegov šura – kazao je Aljović.

Berila je tokom jučerašnjeg dana bilo nemoguće dobiti na mobitel, a u njegovom uredu u Općini rečeno nam je da je odsutan. Tako od njega nismo mogli dobiti potvrdu informacije o tome da on u proteklim danima pokušava prijeći u redove DF-a, i to navodno s istom ponudom koju je imao i za SDA.

(avaz.ba)

Povezani postovi
Related

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas razmatra o računovodstvu i zdravstvenom osiguranju

Redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine...

Slatka u domovima ministara i parlamentaraca danas im povećane plate za 500 KM

Prema predloženom budžetu, ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija...

Usvojena inicijativa kojom će se napad na novinare tretirati kao posebno krivično djelo

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je u drugom krugu...

Vratila se iz Njemačke u BiH: Nisam mogla uštedjeti ništa, živjela sam u garsonijeri

Franka Križanović iz Viteza prije tri godine otišla je...