Nakon stravičnog pokolja u Parizu Francuska policija: Napadači locirani, ali ne i uhapšeni

/

Trojica osumnjičenih za ubistvo 12 osoba u redakciji časopisa “Charlie Hebdo” su identifikovani, a agencija AFP navodi da je u toku akcija hapšenja u Reimsu.

Prethodno je britanski Guardian naveo da je dobio informaciju o hapšenju od portparola policije, ali i dalje nema zvanične potvrde. Prema navodima francuske agencije, jedan od članova protivterorističke jedinice je rekao da postoje dvije mogućnosti, ili da osumnjičeni pobjegnu ili da dođe do oružanog obračuna, uz napomenu novinarima koji su na licu mjesta da budu oprezni. MUP Francuske je ranije saopštilo da su napadači na redakciju časopisa ” Charlie Hebdo ” locirani, ali ne i uhapšeni, kako su tokom večeri prenijeli pojedini svjetski mediji. Prema ranijim informacijama francuskih medija, policija je identificirala trojicu napadača koji su upali u redakciju satiričnog magazina “Charlie Hebdo” i izvršili nezapamćeni masakr. Kako piše “Metro News”, riječ je o trojici francuskih državljana, jedan ima 18, drugi 32, a treći 34 godine, a dvojica od njih su braća. Isti izvor dodaje kako su Said i Cherif Kouachi braća francuske nacionalnosti, rođeni u Parizu, dok se za najmlađega zna jedino da se zove Hamyd Mourad.

Za njima po Parizu tragaju sve raspoložive snage, u akciju se uključila i vojska. A ovako je otprilike tekao dramatičan dan u Parizu koji je zgrozio Francusku i ostatak civiliziranog svijeta: Oko 11:20 sati dvojica muškaraca obučena u crno s maskama na licima i kalašnjikovima stigla su do kućnog broja 6 u ulici Nicolas-Appet u 11. okrugu gdje se nalazi arhiva lista “Charlie Hebdo”. Viknuli su “To je Charlie Hebdo?” i kad su shvatili da su na krivoj adresi, uputili su se do broja 10 i sjedišta lista, gdje su ubili portira i otišli na drugi sprat, do uredništva lista. – Dvojica su pucala i hladno ubila osobe na sastanku redakcije, kao i policajaca zaduženog za zaštitu karikaturista Charba – objasnio je jedan izvor. Spasila se jedna osoba, koja se uspjela sakriti ispod stola kad je čula da su dvojica muškaraca viknula “Osvetili smo poslanika” i “Allahu ekber”. Oko 11:30 sati policija je upućena na mjesto zločina. Dvojica napadača bježe i ponovno viču “Allahu ekber”, nailaze na policijsku postrojbu, nastaje pucnjava, ali napadači uspijevaju pobjeći crnim Citroenom C3 i nailaze na policijsko vozilo kojem pucaju u vjetrobransko staklo, pri čemu niko u autu nije povrijeđen. Policija puca na napadače, koji uzvraćaju, te pogađaju jednog policajca. Tada dvojica izlaze iz auta i trče do policajaca koji diže ruku i pita ih “Hoćete li me ubiti?” Jedan od napadača puca mu u glavu ne zaustavljajući se, prema videosnimci objavljenoj na YouTubeu. Napadači odlaze prema autu i viču: “Osvetili smo poslanika Muhameda. Ubili smo Charlie Hebdo” i odlaze. Nešto dalje udaraju u jedan automobil, čiji je vozač lakše ranjen i odlaze iz auta na Porte de Pantin, u sjeveroistočnom dijelu Pariza. Dvojica napadača otimaju auto kod Porte de Pantin i odlaze prema sjeveru Pariza, a policija im gubi trag. Tokom napada i bijega ubili su 12 osoba, od kojih najmanje petoricu članova redakcije “Charlie Hebdo”, a osam ranili. Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve je rekao da su tri osobe upletene u napad i da se za njima aktivno traga, ne preciziravši ulogu trećega. – Poduzima se sve kako bismo što brže neutralizirali trojicu zločinaca – kazao je ministar. U večernjim se satima u Parizu i brojnim drugim francuskim gradovima okupio veći broj, prema prvim procjenama najmanje 100.000, građana koji su odlučili reći “ne” strahu. Francuski narod prozvao je ovaj napad barbarskim činom te napadom na slobodu medija i demokraciju. “Ljubav je jača od mržnje”, “Barbarizam ubija u Parizu isto kao i u Kobaneu”, “Ja sam Charlie”, “Sloboda medija: naša sloboda”…. samo su neki od natpisa koje su u rukama držali prosvjednici. Neki su na prosvjedima u zraku ponosno držali olovke, simbolizirajući slobodu medija. 


(avaz.ba)

Povezani postovi

Maglaj: Svađa kulminirala fizičkim napadom

Kako je saopćeno iz MUP ZDK jučer u mjestu...

Muškarca ubilo drvo, sin prijavio tragediju

Muškarac iz Mrđelića u FBiH kod Foče nastradao je...

Nova prijava krađe novca putem bankomata u Policijskoj stanici Tešanj

Dana 26.03.2024. godine, u 14:30 sati, B.A., rođena 1983....

Tešanj: Krađa novca sa bankovnog računa

Policijskoj stanici Tešanj javio se B.T., rođen 1982. godine...