Nakon terorističkih napada burno na društvenim mrežama Policija prati govor mržnje na internetu!

/

Policijske agencije u BiH svakodnevno prate poruke u kojima su sadržaji mržnje, a koje se objavljuju na bh. portalima i društvenim mrežama, potvrđeno je jučer za naš list. Naime, uz brojne izraze osude terorističkog napada u Parizu, dio korisnika društvenih mreža posljednjih dana ne preza od najtežih riječi. U Federalnoj upravi policije (FUP), prema riječima Ensada Kormana, u čijoj je nadležnosti ova oblast, kažu da uredno evidentiraju ovakve sadržaje.

 – Svaka poruka koja sadrži bilo govor mržnje, nacionalnu netrpeljivost ili određene prijetnje uredno se prati, nakon čega se pravi evidencija. Međutim, teško je takve osobe odmah sankcionirati, ali ih je moguće evidentirati. Sve podatke prikupljamo – rekao je jučer Korman. S druge strane, u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) kažu da u skladu sa svojim nadležnostima postupaju u svim slučajevima u kojima postoje osnove sumnje da je počinjeno krivično djelo propisano Krivičnim zakonom BiH. – S aspekta borbe protiv terorizma, SIPA prati aktivnosti na izdiferenciranim internet-stranicama i društvenim mrežama, na kojima se pojavljuju takvi sadržaji, te u saradnji s Tužilaštvom preduzima potrebne mjere i radnje – kažu iz SIPA-e. Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za štampu BiH, izjavila je jučer da su brojni internetski portali, čije je sjedište u BiH, kao i društvene mreže bili preplavljeni stotinama poruka mržnje u kojima su se veličali teroristi i brutalna ubistva. Upozorila je da je zapanjujuće to što se neki od onih koji šire takav stravičan govor mržnje na Facebooku potpisuju punim imenom i prezimenom.


(avaz.ba)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...

Osobe sa navršenih 65 godina života se skidaju sa evidencije nezaposlenih, kako mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu?

U Federaciji Bosne i Hercegovine osobe na evidenciji nezaposlenih...