Nakon terorističkih napada burno na društvenim mrežama Policija prati govor mržnje na internetu!

/

Policijske agencije u BiH svakodnevno prate poruke u kojima su sadržaji mržnje, a koje se objavljuju na bh. portalima i društvenim mrežama, potvrđeno je jučer za naš list. Naime, uz brojne izraze osude terorističkog napada u Parizu, dio korisnika društvenih mreža posljednjih dana ne preza od najtežih riječi. U Federalnoj upravi policije (FUP), prema riječima Ensada Kormana, u čijoj je nadležnosti ova oblast, kažu da uredno evidentiraju ovakve sadržaje.

 – Svaka poruka koja sadrži bilo govor mržnje, nacionalnu netrpeljivost ili određene prijetnje uredno se prati, nakon čega se pravi evidencija. Međutim, teško je takve osobe odmah sankcionirati, ali ih je moguće evidentirati. Sve podatke prikupljamo – rekao je jučer Korman. S druge strane, u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) kažu da u skladu sa svojim nadležnostima postupaju u svim slučajevima u kojima postoje osnove sumnje da je počinjeno krivično djelo propisano Krivičnim zakonom BiH. – S aspekta borbe protiv terorizma, SIPA prati aktivnosti na izdiferenciranim internet-stranicama i društvenim mrežama, na kojima se pojavljuju takvi sadržaji, te u saradnji s Tužilaštvom preduzima potrebne mjere i radnje – kažu iz SIPA-e. Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za štampu BiH, izjavila je jučer da su brojni internetski portali, čije je sjedište u BiH, kao i društvene mreže bili preplavljeni stotinama poruka mržnje u kojima su se veličali teroristi i brutalna ubistva. Upozorila je da je zapanjujuće to što se neki od onih koji šire takav stravičan govor mržnje na Facebooku potpisuju punim imenom i prezimenom.


(avaz.ba)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)...

Sindikat doktora medicine i stomatologije FBiH najavio štrajk

U Zenici je danas održana sjednica Upravnog odbora Samostalnog...

Bećirović i Komšić u sjedištu UN-a povodom Rezolucije o Srebrenici

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član...