U lokalnom vodovodu u Kosovi pronađen arsen, a u Jablanici živa

Datum:

Mještani strahuju za svoje zdravlje.

Analize koje su rađene na Institutu za javno zdravstvo Banja Luka, pokazale su da vode iz vodovoda “Javorić” u Kosovi i “Smajlovac” u Jablanici nisu dobre za piće to zbog prisustva teških metala. U vodovodu “Smajlovac” pronađena je živa i to u vrijednosti od 1,8 mikrograma u litru, što prelazi maksimalno dozvoljenu količinu od 1,0 mikrograma/l, a u vodovodu “Javorić” arsen I to 422 mikrograma/l što daleko prelazi maksimalno dozvoljenu količinu od 10 mikrograma/l.

Ovi rezultati kod velikog broja mještana izazvali su opravdanu zabrinutost za zdravlje, ali i nevjericu u pogledu analiza. U ponedjeljak su uposlenici Metalurškog instituta “Kemal Kapetanović” iz Zenice izvršili uzorkovanje vode iz oba vodovoda i to na nekoliko lokaliteta, kako bi se uradile dodatne analize.

U Kosovi u lokalnom vodovodu pronađen arsen

Vodovod “Javorić” u Kosovi, koji je u funkciji više od 30 godina, koristi 230 domaćinstava. Nakon objavljenih rezultata analize vode, mnogi mještani su u nevjerici.

– Tolike godine koristili smo vodu iz vodovoda “Javorić” i nisu se pojavile nikakve bolesti i teška oboljenja. Narod sumnja, nije nam jasno kako sada da voda nije za piće, priča nam Rahima Halilović iz Kosove.

– Normalno je da smo svi uznemireni, kažu radiće opet analize i čekamo nove rezultate, dodaje Smajl Halilović.

– Imamo svoju vodu i koristimo je, ali ni sami ne znamo kakvog je kvaliteta, rekla nam je Suada Nuhanović.

U Jablanici strahuju zbog žive

U Jablanici više od 100 domaćinstava koristi vodovod “Smajlovac” u kojem je otkrivena živa. Sada su mještani primorani ili da kupuju vodu ili da se snabdijevaju iz alternativnih izvora za koje takođe nisu sigurni kakvog su kvaliteta.

– Roditelji stalno trebaju biti na oprezu radi djece da se ne napiju vode iz vodovoda, upozorava Medina Mušinović iz Jablanice.

– Snalazimo se kako znamo, kupujemo vodu ili točimo kod mještana koji imaju svoju vodu, ali ni one nisu ispitane, kaže Nahida Hodžić.

Mještani ovog dijela Jablanice traže hitnu intervenciju nadležnih.

– Svako se plaši, onaj rekao ono, onaj ono, niko ne zna pravu istinu, dodaje Salih Mušinović.

Prema riječima prim.dr Mehmeda Krzića, specijaliste epidemiologa, u saradnji sa Kantonalnim zavodom za javno zdravstvo Zenica već je izvršeno izviđanje u slivnom području oba vodovoda ali divlje deponije, na koje se sumnjalo, nisu pronađene. Mještani Kosove se pitaju da li na analizu vode utiče I to što se 500 metara od sabirnika za vodovod “Javorić” nalazi napušteni rudnik fosfora koji je eksploatisan u doba Austro-ugarske.  


(avaz.ba)

Povezani postovi
Related

Ascom: Sigurnost na internetu sve više u fokusu kompanija

Tešanjska firma Ascom podrška je modernom poslovanju već 17...

Potvrđena optužnica protiv M. R. iz Tešnja zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, dana 26.09.2022.godine, podiglo je optužnicu...

U Tešnju na izbore je izašlo 48,53% birača

Prema informacijama Općinske izborne komisije, na području općine Tešanj...

Stambeno zbrinuto 12 povratničkih porodica na području Teslića

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i...