PROGRAM EU ZA OPORAVAK OD POPLAVA USPJEŠNO IMPLEMENTIRAN NA PODRUČJU ZDK

/

Novcem Evropske unije koja je pokrenula Program za oporavak od poplava u BiH, u ukupnoj vrijednosti od 43,5 miliona eura, već je realizovan čitav niz projekata kako na području BiH, Federacije BiH tako i Zeničko-dobojskog kantona. 

Od pomenute ukupne sume, za sanaciju šteta od poplava na području našeg Kantona planirano je 4.876.574 eura i to za rekonstrukciju stambenih jedinica, sanaciju lokalnih puteva i mostova, obrazovnih institucija, objekata za vodosnabdijevanje, opštinske zgrade, centre za socijalni rad i zdravstvene ustanove. Program koji će trajati do oktobra 2015. godine implementira UNDP, UNICEF i Međunarodna organizacija za migracije (IOM). 

Od 4,8 miliona eura opredjeljenih za naš Kanton, 2.042.611 eura planirano je za rekonstrukciju stambenih jednica, i to za 147 korisnika u Maglaju, 30 korisnika u Zenici i 39 u Žepču. Od ove sume dosad je utrošeno 591.054 eura. 

Nadalje, za pojedine općine sa područja Zeničko-dobojskog kantona dosad je investirano 2.302.900 eura u popravku i rekonstrukciju javnih ustanova, u što spada popravka osnovnih i srednjih škola te predškolskih ustanova u Općini Maglaj, zatim popravka osnovnih škola u Olovu, Žepču, Varešu i Zenici te zgrada Opštine Maglaj kao i domovi zdravlja i centri za socijalni rad u Olovu i Maglaju. 

Kad je u pitanju komunalna infrastruktura, izdvojeno je 205.540 eura za sistem vodosnabdijevanja u Opštini Žepče, za popravku mostova u Maglaju, Kaknju i Žepču, puteva na području Općina Zenica i sanaciju riječnih korita i vodovoda u Zenici, Žepču i Olovu. 

Pored svega pobrojanog,za ekonomski oporavak privrednih subjekata čiji su proizvodni pogoni, mašine i oprema stradali tokom majskih i avgustovskih poplava, planirano je da se utroši 296.549 eura. Ovaj novac namijenjen je za pomoć sedam privrednih subjekata na području Općine Maglaj, tri privredna subjekta iz Žepča i jednog iz Zenice. 


(maglaj.net)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

JP RAD Tešanj primjer dobre prakse: Učešće u MEG projektu

Komunalno preduzeće već nekoliko godina zajedno sa Općinom Tešanj,...

Sutra sjednica osnivačkog odbora Snage naroda Tešanj

Kako nezvanično saznaje naš portal za sutra je zakazana...

Lepenica: Gorio pomoćni objekat

Kako stoji u izvještaju Službe civilne zaštite Tešanj, Profesionalna...

Tešanj bogatiji za pet dječaka

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji kako je na...