UDRUŽENJE PENZIONERA MAGLAJ : U PROŠLOJ GODINI UMRLO JE 113 ČLANOVA

Datum:

Proteklu godinu u Udruženju penzionera Maglaj ocjenjuju izuzetno teškom. “Poplave su pogoršale ionako težak položaj naših članova, kao i sve teža socio-ekonomska situacija u zemlji. U prošloj godini umrlo je 113 penzionera, naših članova”, ocjenjuju u Udruženju. 

Od svojih godišnjih prihoda koji iznose blizu 50 hiljada KM, 80% se podijeli članovima kroz razne vidove pomoći. Porodicama umrlih penzionera isplatili smo po 200 KM uz skromne hedije, a 244 bolesnih penzionera dobilo je po 50 KM. Za nekoliko članova obezbijedili smo i besplatno banjsko liječenje. Sve je isplaćeno od sredstava koje Udruženje dobije za članarinu“, naglašava Mustafa Buljubašić, predsjednik Udruženja penzionera. 

Nezadovoljni finansijskom podruškom iz općinskog budžeta

U Udruženju ističu da su nezadovoljni finansijskom podrškom iz općinskog budžeta, a kao dobre primjere navode one iz okruženja. “Za rad udruženja u prošloj godini iz općinskog budžeta dobili smo samo 7.200 KM. Kao vijećnik u Općinskom vijeću izborio sam se da Vijeće usvoji i stavku pomoći ugroženim i bolesnim penzionerima, a od toga nismo dobili ni marku od usvojenih 5.000 KM“, dodaje Buljubašić i naglašava da Udruženje penzionera iz Tešnja od općine dobija 3.000 KM mjesečno samo za rad, a zavidovićko značajna sredstva za liječenje i nabavku lijekova za svoje članove.

Od trenutnih aktivnosti, u Udruženju je počeo upis zainteresovanih za nabavku ogrjeva za ovu godinu, što će se plaćati na više mjesečnih rata. “Prošle godine za naše članove obezbijedili smo 300 tona uglja i 200 metara drveta, a sve isporučene količine uredno su plaćene dobavljačima“, dodao je Buljubašić.

Od 3.200 penzionera koliko ih ima na maglajskoj općini, njih 2.050 su članovu Udruženja.


(maglaj.net)

Povezani postovi
Related

Tešanj sprema spektakularan doček za Nermina Handžića

Kako je za ZOS radio potvrđeno u utorak 28.06....

Video slavlja u Tešnju pobjednika “Zvezda Granda”!

Nakon četvrtog kruga glasanja publike i duela sa Aleksandrom...

Nermin Handžić iz Tešnja pobjednik “Zvezda Granda”

Nakon četvrtog kruga glasanja publike i duela sa Aleksandrom...

Nermin Handžić u superfinalu “Zvezda Granda”

Nakon glasanja publike i objave rezultata trećeg presjeka Nermin...