UDRUŽENJE PENZIONERA MAGLAJ : U PROŠLOJ GODINI UMRLO JE 113 ČLANOVA

/

Proteklu godinu u Udruženju penzionera Maglaj ocjenjuju izuzetno teškom. “Poplave su pogoršale ionako težak položaj naših članova, kao i sve teža socio-ekonomska situacija u zemlji. U prošloj godini umrlo je 113 penzionera, naših članova”, ocjenjuju u Udruženju. 

Od svojih godišnjih prihoda koji iznose blizu 50 hiljada KM, 80% se podijeli članovima kroz razne vidove pomoći. Porodicama umrlih penzionera isplatili smo po 200 KM uz skromne hedije, a 244 bolesnih penzionera dobilo je po 50 KM. Za nekoliko članova obezbijedili smo i besplatno banjsko liječenje. Sve je isplaćeno od sredstava koje Udruženje dobije za članarinu“, naglašava Mustafa Buljubašić, predsjednik Udruženja penzionera. 

Nezadovoljni finansijskom podruškom iz općinskog budžeta

U Udruženju ističu da su nezadovoljni finansijskom podrškom iz općinskog budžeta, a kao dobre primjere navode one iz okruženja. “Za rad udruženja u prošloj godini iz općinskog budžeta dobili smo samo 7.200 KM. Kao vijećnik u Općinskom vijeću izborio sam se da Vijeće usvoji i stavku pomoći ugroženim i bolesnim penzionerima, a od toga nismo dobili ni marku od usvojenih 5.000 KM“, dodaje Buljubašić i naglašava da Udruženje penzionera iz Tešnja od općine dobija 3.000 KM mjesečno samo za rad, a zavidovićko značajna sredstva za liječenje i nabavku lijekova za svoje članove.

Od trenutnih aktivnosti, u Udruženju je počeo upis zainteresovanih za nabavku ogrjeva za ovu godinu, što će se plaćati na više mjesečnih rata. “Prošle godine za naše članove obezbijedili smo 300 tona uglja i 200 metara drveta, a sve isporučene količine uredno su plaćene dobavljačima“, dodao je Buljubašić.

Od 3.200 penzionera koliko ih ima na maglajskoj općini, njih 2.050 su članovu Udruženja.


(maglaj.net)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Historijski uspjeh dječaka iz NK TOŠK-a na Međunarodnom turniru Čin Čin

Protekla tri dana selekcija 2016, Omladinskog pogona NK TOŠK...

Firma Salkić Tešanj prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji projekta Mješovite srednje škole Tešanj "Jedan privrednik,...

JP RAD Tešanj primjer dobre prakse: Učešće u MEG projektu

Komunalno preduzeće već nekoliko godina zajedno sa Općinom Tešanj,...

Sutra sjednica osnivačkog odbora Snage naroda Tešanj

Kako nezvanično saznaje naš portal za sutra je zakazana...