UDRUŽENJE PENZIONERA MAGLAJ : U PROŠLOJ GODINI UMRLO JE 113 ČLANOVA

Datum:

Proteklu godinu u Udruženju penzionera Maglaj ocjenjuju izuzetno teškom. “Poplave su pogoršale ionako težak položaj naših članova, kao i sve teža socio-ekonomska situacija u zemlji. U prošloj godini umrlo je 113 penzionera, naših članova”, ocjenjuju u Udruženju. 

Od svojih godišnjih prihoda koji iznose blizu 50 hiljada KM, 80% se podijeli članovima kroz razne vidove pomoći. Porodicama umrlih penzionera isplatili smo po 200 KM uz skromne hedije, a 244 bolesnih penzionera dobilo je po 50 KM. Za nekoliko članova obezbijedili smo i besplatno banjsko liječenje. Sve je isplaćeno od sredstava koje Udruženje dobije za članarinu“, naglašava Mustafa Buljubašić, predsjednik Udruženja penzionera. 

Nezadovoljni finansijskom podruškom iz općinskog budžeta

U Udruženju ističu da su nezadovoljni finansijskom podrškom iz općinskog budžeta, a kao dobre primjere navode one iz okruženja. “Za rad udruženja u prošloj godini iz općinskog budžeta dobili smo samo 7.200 KM. Kao vijećnik u Općinskom vijeću izborio sam se da Vijeće usvoji i stavku pomoći ugroženim i bolesnim penzionerima, a od toga nismo dobili ni marku od usvojenih 5.000 KM“, dodaje Buljubašić i naglašava da Udruženje penzionera iz Tešnja od općine dobija 3.000 KM mjesečno samo za rad, a zavidovićko značajna sredstva za liječenje i nabavku lijekova za svoje članove.

Od trenutnih aktivnosti, u Udruženju je počeo upis zainteresovanih za nabavku ogrjeva za ovu godinu, što će se plaćati na više mjesečnih rata. “Prošle godine za naše članove obezbijedili smo 300 tona uglja i 200 metara drveta, a sve isporučene količine uredno su plaćene dobavljačima“, dodao je Buljubašić.

Od 3.200 penzionera koliko ih ima na maglajskoj općini, njih 2.050 su članovu Udruženja.


(maglaj.net)

Povezani postovi
Related

Djevojčica Klara iz Usore i profesor Benjamin pišu muzičke uspjehe

Mnogi znaju kazati kako je uz podršku porodice i...

Doboj: Ljudi često mole za hljeb u Narodnoj kuhinji, niko ne odlazi praznih ruku

Poskupljenje osnovnih životnih namirnica, najprije hljeba, natjeralo je brojne...

Inficirani pacijenti ponovo počeli pristizati u Opću bolnicu Tešanj

U bolnicama u Zeničko-dobojskom kantonu na liječenju zbog infekcije...

Načelnik Mirnes Tukić u posjeti privrednicima općine Doboj Jug

Općinski načelnik Mirnes Tukić posjetio je novootvoreni biro za...