Dodikov cilj je stvaranje političke atmosfere u kojoj se bh. političari ni u čemu neće usaglasiti

/

SARAJEVO – Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine saopćila je danas da je podržala, u svojim ranijim izjavama, inicijativu za deblokiranje reformi i ubrzanje evropskog puta Bosne i Hercegovine “jer je ona u interesu oporavka posrnule privrede i ekonomskog prosperiteta zemlje”.


– Raduje nas, također činjenica da je većina lidera parlamentarnih bh. stranaka podržala ovu inicijativu. Izjave predsjednika manjeg bh. entiteta nisu neočekivane jer Dodikova politika kontinuiteta razbijanja BiH se nastavlja i nakon posljednjih parlamentarnih izbora – navodi se.

Stranka dijaspore BiH ističe da „njegovo insistiranje da se izjava Predsjedništva BiH mora zasnivati na Ustavu BiH, Dejtonskom sporazumu i uređenju BiH kakva je sad, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, definisanju nadležnosti i slično, imaju za cilj da već u samom početku, onemogući provođenje ove inicijative“.

– Dodikov cilj je stvaranje takve političke atmosfere u kojoj se bh. političari, kao i ranije, ni u čemu neće usaglasiti i prihvati inicijativu već upustiti u nepotrebne debate i nadmudrivanja, na što nas i upozoravaju ministri vanjskih poslova Velike Britanije Philip Hammond i Njemačke Frank-Walter Stainmaier. Zahtjevi oko preciziranja odgovornosti entiteta, kantona i Brčko Distrikta su politika kontinuiteta “razvodnjavanja” i slabljenja ustavnih nadležnosti državnog parlamenta i zajedničkih institucija kako bi se osujetio utjecaj parlamentarnih stranaka koje su formirale vlast te prenijela moć odlučivanja i usaglašavanja na nivo entiteta – navodi se u saopćenju za javnost Predsjedništva Stranke dijaspore BiH.

(Fena/Megavijesti.com)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Održana konstituirajuća sjednica Općinske organizacije Snaga Naroda Tešanj

Poštovani građani Tešnja, dana 17 maja 2024 god. održana...

SNAGA NARODA u ZDK je “ugasila” stranku NES (NARODNI EUROPSKI SAVEZ)

Odlaskom Rame Isaka iz NES-a i njegovim ulaskom u...

Stranka za BiH i DF se izjasnili: U Tešnju podržavaju kandidata za načelnika iz SDA

Kako još uvijek nezvanično saznajemo lokalni općinski odbori Stranke...

Adil Halilović izabran za predsjednika Općinskog odbora SNAGE NARODA Tešanj, Damir Numić potpredsjednik

Inicijativni odbor SNAGE NARODA Tešanj predano je radio na...