Dodikov cilj je stvaranje političke atmosfere u kojoj se bh. političari ni u čemu neće usaglasiti

/

SARAJEVO – Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine saopćila je danas da je podržala, u svojim ranijim izjavama, inicijativu za deblokiranje reformi i ubrzanje evropskog puta Bosne i Hercegovine “jer je ona u interesu oporavka posrnule privrede i ekonomskog prosperiteta zemlje”.


– Raduje nas, također činjenica da je većina lidera parlamentarnih bh. stranaka podržala ovu inicijativu. Izjave predsjednika manjeg bh. entiteta nisu neočekivane jer Dodikova politika kontinuiteta razbijanja BiH se nastavlja i nakon posljednjih parlamentarnih izbora – navodi se.

Stranka dijaspore BiH ističe da „njegovo insistiranje da se izjava Predsjedništva BiH mora zasnivati na Ustavu BiH, Dejtonskom sporazumu i uređenju BiH kakva je sad, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, definisanju nadležnosti i slično, imaju za cilj da već u samom početku, onemogući provođenje ove inicijative“.

– Dodikov cilj je stvaranje takve političke atmosfere u kojoj se bh. političari, kao i ranije, ni u čemu neće usaglasiti i prihvati inicijativu već upustiti u nepotrebne debate i nadmudrivanja, na što nas i upozoravaju ministri vanjskih poslova Velike Britanije Philip Hammond i Njemačke Frank-Walter Stainmaier. Zahtjevi oko preciziranja odgovornosti entiteta, kantona i Brčko Distrikta su politika kontinuiteta “razvodnjavanja” i slabljenja ustavnih nadležnosti državnog parlamenta i zajedničkih institucija kako bi se osujetio utjecaj parlamentarnih stranaka koje su formirale vlast te prenijela moć odlučivanja i usaglašavanja na nivo entiteta – navodi se u saopćenju za javnost Predsjedništva Stranke dijaspore BiH.

(Fena/Megavijesti.com)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Muhamed Avdić bi trebao biti zajednički kandidat za načelnika Srebrenice SDP-a, NiP-a i Naprijed

Muhamed Avdić bi trebao biti zajednički kandidat za načelnika...

Demant Stranke za BiH ZDK

U našu redakciju je pristigao demant na tekst koji...

Omer Škaljo preuzeo Stranku za BiH u ZDK

Penzioner Omer Škaljo, aktuelni direktor Zavoda zdravstvenog kantona (ZZO)...

Mirela Buljubašić pristupila Našoj stranci Tešanj

Mirela Buljubašić, magistrica književnosti naroda BiH i b/h/s jezika,...