Dodikov cilj je stvaranje političke atmosfere u kojoj se bh. političari ni u čemu neće usaglasiti

Datum:

SARAJEVO – Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine saopćila je danas da je podržala, u svojim ranijim izjavama, inicijativu za deblokiranje reformi i ubrzanje evropskog puta Bosne i Hercegovine “jer je ona u interesu oporavka posrnule privrede i ekonomskog prosperiteta zemlje”.


– Raduje nas, također činjenica da je većina lidera parlamentarnih bh. stranaka podržala ovu inicijativu. Izjave predsjednika manjeg bh. entiteta nisu neočekivane jer Dodikova politika kontinuiteta razbijanja BiH se nastavlja i nakon posljednjih parlamentarnih izbora – navodi se.

Stranka dijaspore BiH ističe da „njegovo insistiranje da se izjava Predsjedništva BiH mora zasnivati na Ustavu BiH, Dejtonskom sporazumu i uređenju BiH kakva je sad, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, definisanju nadležnosti i slično, imaju za cilj da već u samom početku, onemogući provođenje ove inicijative“.

– Dodikov cilj je stvaranje takve političke atmosfere u kojoj se bh. političari, kao i ranije, ni u čemu neće usaglasiti i prihvati inicijativu već upustiti u nepotrebne debate i nadmudrivanja, na što nas i upozoravaju ministri vanjskih poslova Velike Britanije Philip Hammond i Njemačke Frank-Walter Stainmaier. Zahtjevi oko preciziranja odgovornosti entiteta, kantona i Brčko Distrikta su politika kontinuiteta “razvodnjavanja” i slabljenja ustavnih nadležnosti državnog parlamenta i zajedničkih institucija kako bi se osujetio utjecaj parlamentarnih stranaka koje su formirale vlast te prenijela moć odlučivanja i usaglašavanja na nivo entiteta – navodi se u saopćenju za javnost Predsjedništva Stranke dijaspore BiH.

(Fena/Megavijesti.com)

Povezani postovi
Related

Esmir Bašić ispred NES-a kandidat za ministra u Vladi ZDK

Nakon završenih Općih izbora 2022. godine u procesu uspostave...

Ovo su ovjerene liste CIK-a iz Zeničko-dobojskog kantona za Dom naroda PFBiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovina ovjerila je 11...

Politička matematika u BiH: Čiji delegati za Dom naroda će na kraju ‘izvisiti’?

Iako se činilo da je sve napokon jasno kada...

Žestoka politička utakmica: Ko će s kim, SDA, SDP i DF u vlast, mogu li HDZ i SNSD biti izbačeni

Iako se nakon oktobarskih izbora nekoliko predsjednika stranaka koje...