Nove poplave u BiH: Ugrožen veći broj kuća, počinje evakuacija mještana

Datum:

Obilne padavine koje su zahvatile šire područje Bosne i Hercegovine tokom noći su prouzrokovale porast vodostaja rijeka i potoka na području Kantona Sarajevo.


Zbog kiše koja ne prestaje padati od jučer, u ilidžanskim naseljima Osijek, Doglodi i Dobrošovići već je poplavio veći broj kuća, a nekoliko porodica je i evakuirano.

 

Kako su za “Dnevni avaz” potvrdili iz Civilne zaštite Kantona Sarajevo, u prvom dijelu noći, oko 21 sat, došlo je do izlijevanja Rakovičkog potoka u naseljima Gladno polje i Rakovica. Prema posljednjim informacijama, sedam do osam kuća je poplavljeno, jedna starija žena je evakuirana dok su ostale porodice odbile evakuaciju.

 

– Trenutno nemamo kompletne informacije, ali možemo reći da je situacija na terenu poprilično alarmantna – kazali su su nam iz Civilne zaštite Kantona Sarajeva.

 

Padavine su prouzrokovale probleme i za mještane u ulici Plantaže, a u ulici Stara pruga prema Blažuju poplavljeno je oko 10 do 15 kuća.

 

Prema riječima dežurnog dispečera kantonalne Civilne zaštite, kasnije tokom noći došlo je do izlijevanja rijeke Bosne u ilidžanskim naseljima Osijek, Doglodi i Dobroševići zbog čega je poplavljen veći broj kuća. Kako nam je potvrđeno, najkritičnije je u ulicama Karamušić, Hendekuša i Bratunačka cesta.

 

Također, poplava je zahvatila i vogošćansko naselje Hotonj.

 

Kiša koja je počela padati jučer ujutru još uvijek ne prestaje, a prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, prestanak kiše može se očekivati sredinom sedmice nakon čega će doći do zahlađenja i sniježnih padavina.
 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

Povezani postovi
Related

Sindikalna potrošačka korpa u FBiH za novembar iznosila 2.986 KM

Sindikalna potrošačka korpa u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine...

Održana sjednica UO BNF-a

U utorak 06. 12. 2022. godine održana je redovna...

Vlada FBiH donijela odluku o isplati 100 KM jednokratne pomoći nezaposlenim osobama

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu je,...

Ombudsmen za zaštitu potrošača BiH zatražio informacije u slučaju flaširanih voda

Ombudsmen za zaštitu potrošača BiH je uputio predstavku Zavodu...