Nove poplave u BiH: Ugrožen veći broj kuća, počinje evakuacija mještana

Datum:

Obilne padavine koje su zahvatile šire područje Bosne i Hercegovine tokom noći su prouzrokovale porast vodostaja rijeka i potoka na području Kantona Sarajevo.


Zbog kiše koja ne prestaje padati od jučer, u ilidžanskim naseljima Osijek, Doglodi i Dobrošovići već je poplavio veći broj kuća, a nekoliko porodica je i evakuirano.

 

Kako su za “Dnevni avaz” potvrdili iz Civilne zaštite Kantona Sarajevo, u prvom dijelu noći, oko 21 sat, došlo je do izlijevanja Rakovičkog potoka u naseljima Gladno polje i Rakovica. Prema posljednjim informacijama, sedam do osam kuća je poplavljeno, jedna starija žena je evakuirana dok su ostale porodice odbile evakuaciju.

 

– Trenutno nemamo kompletne informacije, ali možemo reći da je situacija na terenu poprilično alarmantna – kazali su su nam iz Civilne zaštite Kantona Sarajeva.

 

Padavine su prouzrokovale probleme i za mještane u ulici Plantaže, a u ulici Stara pruga prema Blažuju poplavljeno je oko 10 do 15 kuća.

 

Prema riječima dežurnog dispečera kantonalne Civilne zaštite, kasnije tokom noći došlo je do izlijevanja rijeke Bosne u ilidžanskim naseljima Osijek, Doglodi i Dobroševići zbog čega je poplavljen veći broj kuća. Kako nam je potvrđeno, najkritičnije je u ulicama Karamušić, Hendekuša i Bratunačka cesta.

 

Također, poplava je zahvatila i vogošćansko naselje Hotonj.

 

Kiša koja je počela padati jučer ujutru još uvijek ne prestaje, a prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, prestanak kiše može se očekivati sredinom sedmice nakon čega će doći do zahlađenja i sniježnih padavina.
 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

Povezani postovi
Related

MUP KS o “performansu” pred NPS: Glumac kažnjen zbog golotinje, protiv organizatora prekršajni postupak

Nakon intervencije po pozivu građana, tačnije kantonalnog zastupnika Harisa...

Danas sunačano, iduće sedmice bit će do 40 stepeni

Meteorolozi za danas najavljuju sunčano vrijeme. Vjetar slab do...

Ekonomista objavio graf o tome kako su ljudi iz BiH, Srbije i Hrvatske bježali u Njemačku

Dejan Kovač, hrvatski ekonomista i bivši kandidat za predsjednika...

U BiH propalo više od milion i 300.000 vakcina protiv COVID-19

U Bosni i Hercegovini do sada je propalo 1.300.657...