Nove poplave u BiH: Ugrožen veći broj kuća, počinje evakuacija mještana

/

Obilne padavine koje su zahvatile šire područje Bosne i Hercegovine tokom noći su prouzrokovale porast vodostaja rijeka i potoka na području Kantona Sarajevo.


Zbog kiše koja ne prestaje padati od jučer, u ilidžanskim naseljima Osijek, Doglodi i Dobrošovići već je poplavio veći broj kuća, a nekoliko porodica je i evakuirano.

 

Kako su za “Dnevni avaz” potvrdili iz Civilne zaštite Kantona Sarajevo, u prvom dijelu noći, oko 21 sat, došlo je do izlijevanja Rakovičkog potoka u naseljima Gladno polje i Rakovica. Prema posljednjim informacijama, sedam do osam kuća je poplavljeno, jedna starija žena je evakuirana dok su ostale porodice odbile evakuaciju.

 

– Trenutno nemamo kompletne informacije, ali možemo reći da je situacija na terenu poprilično alarmantna – kazali su su nam iz Civilne zaštite Kantona Sarajeva.

 

Padavine su prouzrokovale probleme i za mještane u ulici Plantaže, a u ulici Stara pruga prema Blažuju poplavljeno je oko 10 do 15 kuća.

 

Prema riječima dežurnog dispečera kantonalne Civilne zaštite, kasnije tokom noći došlo je do izlijevanja rijeke Bosne u ilidžanskim naseljima Osijek, Doglodi i Dobroševići zbog čega je poplavljen veći broj kuća. Kako nam je potvrđeno, najkritičnije je u ulicama Karamušić, Hendekuša i Bratunačka cesta.

 

Također, poplava je zahvatila i vogošćansko naselje Hotonj.

 

Kiša koja je počela padati jučer ujutru još uvijek ne prestaje, a prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, prestanak kiše može se očekivati sredinom sedmice nakon čega će doći do zahlađenja i sniježnih padavina.
 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Demografska slika u BiH sve crnja: U školama jedva 350.000 djece

Demografska slika Bosne i Hercegovine sve je crnja. Tako...

Na šta zatvorenici troše novac i sa kojim iznosom mogu raspolagati?

O uvjetima, pravima i mogućnostima koji imaju zatvorenici u...

Vlada FBiH im povezuje radni staž, a oni troše milione na 20 novih limuzina

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrila je 20.000 KM...