Generali Grabovica i Polutak: Kebine optužbe tendenciozne i neutemeljene

/

Udruženje generala Bosne i Hercegovine i Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH reagiraju što potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo dostavlja tužilaštvu dokumentaciju o navodnoj šutnji pojedinih visokih oficira Armije RBiH o nekim ratnim zločinima počinjenim tokom rata u BiH.

Ova dva udruženja čiji su predsjednici generali Hajrudin Grabovica i Mustafa Polutak navode u saopćenju danas da Kebo tendenciozno pokušava da baci mrlju na borbu i istaknute pojedince odbrambeno-oslobodilačkog rata. 

–  Mi, generali i komandanti jedinica ARBiH, oštro osuđujemo ovo tendenciozno istupanje i neutemeljene optužbe potpredsjednika FBiH. Ne želimo relativizirati i negirati niti jedan zločin koji se desio u Bosni i Hercegovini, ali naglašavamo da Kebina dokumentacija nije ništa novo jer je odavno dostupna istražnim organima Tribunala u Hagu i Tužilaštva BiH. Novo je to da Kebo i njegovi mentori sada na najprljaviji način medijski zloupotrebljavaju ovu dokumentaciju – citat je iz saopćenja. 

Kebo sve to čini zbog ličnog obračuna i interesa, smatraju generali.

“Kebinu naknadnu pamet’ i ‘buđenje savjesti’, kako se navodi,  svesrdno koriste rušitelji i razbijači Bosne i Hercegovine na čelu s Miloradom Dodikom i njegovim pomagačima.

U bitnim zakonodavnim i izvršnim institucijama u BiH na svim nivoima je veliki broj osoba protiv kojih su podnesene krivične prijave za počinjene ratne zločine, naglašavaju udruženja u saopćenju.

Petar Đokić, ministar u vladi Republike Srpske (RS), u Višegradu otvara spomenik ruskim dobrovoljcima u Vojsci RS-a, a zna se kakve i kolike su ti dobrovoljci, s pripadnicima Vojske RS-a, počinili zločine u istočnoj Bosni i oko Sarajeva, zaključuju generali. 


(Oslobođenje)

Povezani postovi

Podsjetnik na 1. mart: Šta je referendum i ko je sve priznao BiH

Građani Bosne i Hercegovine danas, 1. marta, slave Dan...

I Novalić traži da ne ide u zatvor

Adokati bivšeg premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića...

Porasla vrijednosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u FBiH

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama/tržnicama u Federaciji BiH...

Inspektor FUP-a Saša Petrović o haosu na internetu: Kad bi se krenulo u istragu, dnevno bismo hapsili 10 do 15 ljudi…

Društvena zaraza se definira kao širenje ponašanja, stavova i...