Generali Grabovica i Polutak: Kebine optužbe tendenciozne i neutemeljene

/

Udruženje generala Bosne i Hercegovine i Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH reagiraju što potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo dostavlja tužilaštvu dokumentaciju o navodnoj šutnji pojedinih visokih oficira Armije RBiH o nekim ratnim zločinima počinjenim tokom rata u BiH.

Ova dva udruženja čiji su predsjednici generali Hajrudin Grabovica i Mustafa Polutak navode u saopćenju danas da Kebo tendenciozno pokušava da baci mrlju na borbu i istaknute pojedince odbrambeno-oslobodilačkog rata. 

–  Mi, generali i komandanti jedinica ARBiH, oštro osuđujemo ovo tendenciozno istupanje i neutemeljene optužbe potpredsjednika FBiH. Ne želimo relativizirati i negirati niti jedan zločin koji se desio u Bosni i Hercegovini, ali naglašavamo da Kebina dokumentacija nije ništa novo jer je odavno dostupna istražnim organima Tribunala u Hagu i Tužilaštva BiH. Novo je to da Kebo i njegovi mentori sada na najprljaviji način medijski zloupotrebljavaju ovu dokumentaciju – citat je iz saopćenja. 

Kebo sve to čini zbog ličnog obračuna i interesa, smatraju generali.

“Kebinu naknadnu pamet’ i ‘buđenje savjesti’, kako se navodi,  svesrdno koriste rušitelji i razbijači Bosne i Hercegovine na čelu s Miloradom Dodikom i njegovim pomagačima.

U bitnim zakonodavnim i izvršnim institucijama u BiH na svim nivoima je veliki broj osoba protiv kojih su podnesene krivične prijave za počinjene ratne zločine, naglašavaju udruženja u saopćenju.

Petar Đokić, ministar u vladi Republike Srpske (RS), u Višegradu otvara spomenik ruskim dobrovoljcima u Vojsci RS-a, a zna se kakve i kolike su ti dobrovoljci, s pripadnicima Vojske RS-a, počinili zločine u istočnoj Bosni i oko Sarajeva, zaključuju generali. 


(Oslobođenje)

Povezani postovi

Reagovalo udruženje: Usvojeni budžet FBiH je šamar poljoprivrednicima

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH oglasilo se nakon što je...

EU traži da BiH uvede vize Rusiji

Novi Savjet ministara BiH tek je stupio na dužnost,...

Temperatura i do minus 8, kakvo vrijeme nas očekuje za vikend

U BiH danas oblačno vrijeme većinom sa snijegom. Na...

Izvoz iz BiH u Hrvatsku porastao skoro 40 posto, izvezeno robe u vrijednosti preko milijardu eura

Iz Bosne i Hercegovine je tokom prošle godine najviše...