Generali Grabovica i Polutak: Kebine optužbe tendenciozne i neutemeljene

Datum:

Udruženje generala Bosne i Hercegovine i Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH reagiraju što potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo dostavlja tužilaštvu dokumentaciju o navodnoj šutnji pojedinih visokih oficira Armije RBiH o nekim ratnim zločinima počinjenim tokom rata u BiH.

Ova dva udruženja čiji su predsjednici generali Hajrudin Grabovica i Mustafa Polutak navode u saopćenju danas da Kebo tendenciozno pokušava da baci mrlju na borbu i istaknute pojedince odbrambeno-oslobodilačkog rata. 

–  Mi, generali i komandanti jedinica ARBiH, oštro osuđujemo ovo tendenciozno istupanje i neutemeljene optužbe potpredsjednika FBiH. Ne želimo relativizirati i negirati niti jedan zločin koji se desio u Bosni i Hercegovini, ali naglašavamo da Kebina dokumentacija nije ništa novo jer je odavno dostupna istražnim organima Tribunala u Hagu i Tužilaštva BiH. Novo je to da Kebo i njegovi mentori sada na najprljaviji način medijski zloupotrebljavaju ovu dokumentaciju – citat je iz saopćenja. 

Kebo sve to čini zbog ličnog obračuna i interesa, smatraju generali.

“Kebinu naknadnu pamet’ i ‘buđenje savjesti’, kako se navodi,  svesrdno koriste rušitelji i razbijači Bosne i Hercegovine na čelu s Miloradom Dodikom i njegovim pomagačima.

U bitnim zakonodavnim i izvršnim institucijama u BiH na svim nivoima je veliki broj osoba protiv kojih su podnesene krivične prijave za počinjene ratne zločine, naglašavaju udruženja u saopćenju.

Petar Đokić, ministar u vladi Republike Srpske (RS), u Višegradu otvara spomenik ruskim dobrovoljcima u Vojsci RS-a, a zna se kakve i kolike su ti dobrovoljci, s pripadnicima Vojske RS-a, počinili zločine u istočnoj Bosni i oko Sarajeva, zaključuju generali. 


(Oslobođenje)

Povezani postovi
Related

Pronađena majka koja je ostavila bebu na stepeništu u Sarajevu

Pronađena je majka koja je ostavila bebu u  sarajevskom naselju...

Novalić: Nastavit ću da radim u interesu naroda, sviđalo se to nekome ili ne

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić se zahvalio građanima na...

Počinje isplata septembarskih naknada nezaposlenim demobilisanim borcima

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je pripremilo naloge za...

Danas sunčano uz malu do umjerenu oblačnost

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati sunčano uz...