Salkić i Osmanović u Tesliću: Prioritet ekonomsko jačanje povratnika

/

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić i federalni ministar izbjeglica i raseljenih osoba Adil Osmanović posjetili su općinu Teslić i razgovarali s načelnikom te lokalne zajednice Milanom Miličevićem o ekonomskoj i političkoj situaciji na teslićkom području, te modalitetima značajnijeg uključivanja Bošnjaka u važne društvene procese.

Na sastanku je rečeno da institucije vlasti trebaju osigurati potpuno ravnopravan odnos prema svim građanima ove općine, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, saopćeno je iz Salkićevog kabineta. Razmatran je i proces povratka i integracija povratnika u društvo, te iznijeta ocjena da na ovom području treba učiniti još mnogo da se povratničke zajednice integrišu.

Ipak, najznačajniji dio razgovora posvećen je ekonomskom jačanju povratničkih porodica, pokretanju novih projekata i očuvanje već postojećih.

Jačanje ekonomije je najbolji način da se prevaziđu nesuglasice i postojeći problemi.

Istaknuto je da primjera dobre međunacionalne saradnje u Tesliću ima mnogo, a jedan od njih je svakako i poslovno društvo „Natura vita“, koje ravnopravno upošljava i Bošnjake, i Srbe.

Tokom posjete i razgovora s direktorom Vladom Đurićem, konstatovano je da ekonomski interes mora nadrasti diskriminatorsku politiku koja u RS još uvijek nije prevaziđena.

– Preduzeće Natura vita je pokazalo da se na ovom području može organizovati uspješno poslovno društvo koje posluje po najvišim evropskim principima. Ovdje nisu bili opterećeni nacionalnom pripadnošću, tako da potpuno ravnopravno ovdje rade Bošnjaci, njih oko 40 posto, sa Srbima kojih je oko 60 posto uposlenih. Direktor Đurić je izrazio spremnost da sudjeluje i u projektima u oblasti peradarstva, tako da ćemo saradnju sa preduzećem Natura vita nastaviti. I Federalno ministarstvo izbjeglica i raseljenih osoba će nastaviti podržavati uspješne projekte koji su usmjereni ka zapošljavanju i integraciji povratnika. Također, očekujemo da će i Vlada RS na ovom principu djelovati i snažno podržati zapošljavanje povratnika – kazao je nakon sastanka potpredsjednik RS.

Nakon toga Salkić i ministar Osmanović posjetili su Medžis Islamske zajednice Teslić i razgovarali sa Mujom Zukanovićem, predsjednikom Medžlisa i Džafer ef. Gračićem, glavnim imamom.

Problematika s kojom se susreću povratnici Bošnjaci na području općine Teslić prije svega je vezana za diskriminaciju prilikom zapošljavanja.

Stoga je zauzet stav da se insistira na daljem ekonomskom jačanju povratničkih porodica, osiguravanju podrške preduzećima koja zapošljavaju povratnike, te poticanju Bošnjaka u dijaspori da investiraju u povratnička područja.

Najavljeni su i brojni projekti koji će se tokom 2015. godine provoditi u povratničkiim zajednicama u RS, a među njima će biti i značajne investicije u peradarstvo i voćarstvo.


biznis.ba

Povezani postovi

Posjeta predškolske ustanove CIOM Matuzići Dnevnom centru za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Tešanj

Jučer su mališani iz Predškolske ustanove CIOM Matuzići, Doboj...

SAOBRAĆAJNA NESREĆA KOD DOBOJA Sudarili se automobil i kamion, više osoba povrijeđeno

Saobraćajna nezgoda dogodila se u 6.45 na regionalnom putu Doboj-Modriča, a...

Učenici Mješovite škole u Tešnju posjetili Dnevni centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama

Dana 27.02.2024.godine Poslovnu jedinicu Tešanj Dnevnog centra za djecu...

Evo ko je izabran u Povjereništvo SDA Tešanj

Predsjedništvo SDA BiH je na svojoj sjednici, 26.2.2024. godine...