Na fakultetu u Sarajevu je odbili, a u Engleskoj stigla do doktorata

/

Kada se 2010. godine, nakon završene gimnazije, sa svjedočanstvom punim petica pokušala upisati na Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, Dalila Avdić iz Gradačca nemalo je bila razočarana viješću da njenog imena nema na spisku primljenih studenata. 

Novčane nagrade 

Prisjećajući se tih dana, Dalila, danas doktorand matematike na Univerzitetu Linkoln u Engleskoj, kaže da je razočaravajuća vijest iz Sarajeva nije obeshrabrila.
 
– Ta godina za studij je bila izgubljena i odlučila sam otići u Englesku kako bih na jednom  koledžu usavršila engleski jezik. Imala sam olakšavajuću okolnost jer je tamo živjela moja sestra. Ambijent na tom koledžu me oduševio. Narednu akademsku godinu aplicirala sam na pet univerziteta u Engleskoj i na svih pet bila sam primljena. Odlučila sam se za Linkoln, gdje sam upisala mašinstvo – priča Dalila. 

Već na prvoj godini studija na Univerzitetu su prepoznali talent ove mlade Bosanke i dodijelili joj novčanu nagradu. Na drugoj godini, zbog vrhunskih rezultata koje je postigla, Univerzitet joj je dodijelio stipendiju koja joj je, kaže, pokrila kompletan iznos školarine za tu godinu. 

Predan rad 

Na samoj dodjeli diploma, zbog doprinosa u oblasti mašinskog inžinjerstva, Univerzitet je Dalilu ponovo novčano nagradio. 

– Nagrade i priznanja koje sam dobila tokom dodiplomskog studija pomogli su da još više očvrsnem u svom opredjeljenju da se bavim matematikom, koju volim. Sada sam na doktorskom studiju, predano radim i vjerujem da ću na najbolji način iskoristiti šansu koja mi je pružena – zaključuje Dalila Avdić. 

Najbolji apsolvent

Vrhunac priznanja i nagrada za uspjeh tokom studiranja za Dalilu Avdić stigao je na završnoj godini dodiplomskog studija. Poznata fondacija “Taverne Trust “, koja svake godine nagrađuje po jednog najuspješnijeg apsolventa na Univerzitetu Linkoln, nagradu za 2013/2014. dodijelila je upravo ovoj mladoj Bosanki.

(Avaz)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

SAS uspostavio novu avioliniju: Kopenhagen – Sarajevo direktnom linijom za 100 eura

Novi aviolinija između Kopenhagena i  Sarajeva, koju pokreće kompanija Scandinavian...

Konačno riješen problem nepriznavanja diploma studenata UNSA u inostranstvu

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade, Adna Mesihović,...

Zavod za javno zdravstvo FBiH izdao upozorenje i mjere o legionarskoj bolesti koja hara Hrvatskom

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine oglasio...

Danas je prvi dan ljeta: Najduži dan u godini, a trajat će 15 sati i 35 minuta

U četvrtak, 20. juna, je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja...