Ovo bi trebalo privući investitore: Pogledajte kojih osam općina u FBiH uvodi BFC SEE certifikat

Datum:

Općina Visoko započela je aktivnosti na uvođenju BFC SEE certifikat, piše bh. novinska agencija Patria. Riječ je o certifikatu koje dobivaju općine s povoljnim poslovnim okruženjem, i koji bi trebao privući nove strane investitore.


Program certifikacije općina sa povoljnim poslovnim okruženjem osmislila je i pokrenula Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj NALED u Srbiji 2007. godine. Prije dvije godine projekat je proširen na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju. Ugovor o formiranju Regionalne mreže za povoljno poslovno okruženje je potpisan u septembru 2013. godine u Opatiji i od tada strahovito se širi u cijelom regionu.

Na putu do certifikata općine trebaju ispuniti 12 kriterija i više od 80 pod-kriterija koji podrazumijevaju unapređenje procedura, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.

Investitorima koji žele preseliti ili proširiti svoje poslovanje u jugoistočnu Europu, BFC SEE služi kao garant da općina ima povoljnu klimu za investiranje.

Općine iz FBiH koje su za sada ušle u proces uvođenju BFC SEE certifikata su Bosanska Krupa, Goražde, Konjic, Livno, Prozor-Rama, Tešanj, Visoko, Žepče te grad Bihać, piše Patria.

(nap.ba)

Povezani postovi
Related

Novalić čitao podatke s mobitela: Ovdje je benzin ravno 50 “feningi” manje nego u Hrvatskoj

Nakon predstavljanja izvještaja žestoke kritike je uputio zastupnik Damir...

Prof. Domazet objasnio: Cijene goriva nisu uvjetovane samo cijenama nafte, to je zabluda

Vidio sam jučer nekoliko objava u kojima ljudi (nekoliko...

Zatvorenicima mesa za 5,2 miliona KM, raspisan tender za nabavku

Ministarstvo pravde Federacije BiH raspisalo je nedavno tender za nabavku mesa...

Vlada FBiH iduće sedmice o Programu pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenici premijera, federalni...