SAKRIVAO NOVI ZAKON Budimiru obećano da neće u zatvor ako osigura da Lukač bude imenovan!?

/

Kašnjenjem sa objavljivanjem u Službenom listu FBiH, Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH htjelo se ostaviti prostora Draganu Lukaču da ponovo bude izabran za direktora Federalne uprave policije, tvrde izvori bh. novinske agencije Patra iz Vlade FBiH, koji ponovno imenovanje Lukača na čelo FUP-a smatraju još jednom krupnom političkom farsom u zemlji.

Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH usvojen je 18. jula prošle godine. Iako postoje zakonski rokovi, do kada mora biti potpisan od strane predsjednika Federacije BiH, a potom i objavljen u Službenom listu, Živko Budmir ga je po svemu sudeći svjesno i namjerno držao u ladici sve do 1. oktobra, više od dva mjeseca od njegovog usvajanja.

Nezavisni odbor Federalnog parlementa Lukača je danas ponovo imenovao na čelo FUP-a, što su mnogi ocijenili skandaloznim i nezakonitim.

Sagovornici Patrie upozoravaju da se ponovno imenovanje Lukača planiralo još i ranije, i da je propust napravio upravo Budimir. Držeći svjesno kod sebe novi zakon, ostavio je prostora da Nezavisni odbor raspiše konkurs za izbor novog direktora FUP-a po starom zakonu.

Zbog toga je sada nastupio pravni haos, te se više uopće ne zna da li je današnje imenovanje zakonito ili nezakonito, da li je cijela procedura provedena zakonito ili nezakonito. No, zna se da će neko morati odgovarati krivično.

U razgovoru za agenciju Patria Budimir je oštro odbacio optužbe na njegov račun. Tvrdi da zakon nije želio potpisati jer je uočio niz propusta.

-Zakon sam u ladici držao jer nisam bio zadovoljan sa njime, i to je jedino razlog. I danas smatram da u zakonu ima propusta, ali sam na kraju ipak pristao na njegovo potpisivanje jer je u tom momentu bilo bolje da prođe i takav zakon, nego da on bude odbačen – rekao je Budimir.

Izvori Patrie iz Federalnog MUP-a, tvrde pak suprotno.

Obzirom da je Budimir sa saradnicima još 2013. godine uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlasti, odnosno primanja mita za nezakonita pomilovanja, te da je prošle sedmice i zvanično podignuta optužnica u ovom slučaju, priča o držanju Zakona o unutrašnjim poslovima u ladici poprima sasvim drugu dimenziju i odavno je isplanirana.  

Navodno je Budimiru,za kojeg postoje dokazi da je uzimao mito za pomilovanja zatvorenika, još tada rečeno da će sve biti sređeno i odrađeno, odnosno da će slučaj pasti na sudu te da neće u zatvor, ako bude dužio sa objavljivanjem novog zakona.

Jer da je kojim slučajem u zakonom predviđenom roku potpisao novi Zakon o unutrašnjim poslovima, Sead Selman ne bi mogao biti u Nezavisnom odboru, a Dragan Lukač izabran ponovo na tu funkciju.

Očigledno je da se upravo u ovom slučaju radi o zločinačkoj organizaciji, odnosno dobroj uvezanosti izvršne, zakonodavne i sudske vlasti koja uz pomoć podobnih policajaca na visokim pozicijama obračunava se sa svojim političkim protivnicima, ili im pak pruža zaštitu kao što je u slučaju Budmir.

Uskoro, Patria će objaviti imena političara koji su Budimiru obećali zaštitu ako blokira objavu novog zakona. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca, evo šta očekuju poslodavci

Poslodavci su tražili da se na narednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog...

Oduzet arsenal oružja, detonatori i droga, muškarac završio iza rešetaka

Policija je uhapsila Ž.S. iz Ugljevika kojem je određen...

Cijene nekretnina su vrtoglave: Diktiraju li ih perači novca?

Većina građana manji stan otplaćuje tokom cijelog radnog vijeka,...

Koliko se često čiste vagoni, zašto se karte u Željeznicama FBiH izdaju kao prije 30 godina

Zašto se karte za putničke vozove u Javnom preduzeću...