Željeznicama FBiH blokirani svi računi!

Datum:

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBiH) su saopćile da je Porezna uprava Federacije BiH 15. januara ove godine blokirala transakcijske račune ŽFBiH zbog neizmirenih obaveza u iznosu od 182.380.414,80 KM.


Pomenuta dugovanja odnose se na neizmirene obaveze Željeznica FBiH po osnovu doprinosa za PIO/MIO, doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, za zdravstveno osiguranje, za fond solidarnosti zdravstva, druge poreze, kamate i troškove prinudne naplate za period od 2001. do 2014. godine.

– Uzrok nastalih poreznih dugovanja je neispunjavanje obaveza Vlade Federacije BiH prema Željeznicama FBiH, prije svega, nesprovođenje Zakona o finansijskoj konsolidaciji ŽFBiH, prema kojem je Vlada FBiH preuzela na sebe obaveze uplate svih doprinosa, zdravstvenog, socijalnog i penzionog osiguranja za period od 1. januara 2008. do 31.decembra 2012. godine. Isti ovaj zakon donesen je i za rudnike u FBiH i u potpunosti se primjenjuje, dok su ŽFBiH stavljene u neravnopravan položaj u odnosu na druga javna preduzeća na koje se primjenjuje navedeni zakon, te je samo po tom osnovu Vlada FBiH dužna ŽFBiH 179 miliona KM – navode iz ŽFBiH.

Zbog svega toga, kako dodaju,  Željeznice FBiH posluju u izuzetno otežanim uslovima, te neće biti u mogućnosti ispunjavati svoje dospjele obaveze što može dovesti u pitanje ne samo opstojnost ŽFBiH već i do kolapsa privrede i svih privrednih subjekata naslonjenih na ŽFBiH.

S obzirom na ozbiljnost situacije i moguće posljedice, Uprava ŽFBiH je pozvala sve nadležne organe da se uključe u rješavanje ovog problema, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću ŽFBiH.(FENA/dg/Depo portal)

Povezani postovi
Related

Radnicima plate bezobrazno niske a direktorima i šefovima bezobrazno visoke

Više od 3.700 zaposlenih u dva proizvodna preduzeća u...

Nikšić nakon potpisivanja sporazuma s Čovićem: Teško ćemo izbjeći SNSD u državnoj vlasti

Lider SDP-a Nermin Nikšić izrazio je danas zadovoljstvo potpisivanjem...

Potpisan koalicioni sporazum Osmorke i HDZ-a

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH u 11 sati upriličeno...

Za organizovanu trgovinu ljudima: Za šest osoba izrečena kazna zatvora u ukupnom trajanju od 74 godine

Kantonalni sud Tuzla je po optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona donio...