Epidemija morbila u 13 opština

/

Od morbila (malih boginja) u RS je od maja 2014. godine do ponedjeljka, 19. januara, prijavljeno 1.876 oboljelih osoba, a epidemija je prijavljena u 13 lokalnih zajednica, kazali su u republičkom Institutu za javno zdravstvo.


Epidemije su prijavljene u opštinama Istočno Sarajevo, Pale, Modriča, Bratunac, Bileća, Lopare, Ugljevik, Srebrenica i Foča, te na području koje pokrivaju gradovi Doboj, Bijeljina, Banjaluka i Trebinje.

Najveći broj oboljelih i to 667 su osobe dobi od 20 do 29 godina, 394 su u dobi od 15 do 19 godina, 281 je dobi od 30 do 39 godina, a 279 su djeca od šest do 14 godina.

Ljubica Jandrić, načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu, rekla je da su oboljeli registrovani u 32 opštine, a da je najveći broj registrovan na području koje pokriva grad Bijeljina te u opštini Bileća.

“Epidemije su prijavljene na osnovu kliničke slike, epidemioloških podataka, laboratorijskih nalaza i mikrobiološke dijagnostike. Od početka epidemije, ukupno je uzet 71 uzorak na serološku dijagnostiku na morbile, od kojih je 46 pozitivno”, kazala je Jandrićeva.

Kako je rekla, analizom podataka o vakcinalnom statusu oboljelih, 46 odsto su nevakcinisane osobe, 34 odsto su osobe koje nemaju podatke o vakcinalnom statusu, 12 odsto je nepotpuno vakcinisano, a osam odsto je imalo uredan vakcinalni status.

Dodaje kako su higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja, gdje su registrovani oboljeli, preduzele potrebne mjere za sprečavanje pojave i suzbijanje širenja epidemije ove bolesti.

Zorand Dakić, načelnik Higijensko-epidemiološke službe u Domu zdravlja Bijeljina, kaže kako je, kada je ovaj grad u pitanju, sve počelo sredinom oktobra prošle godine, nakon čega je ubrzo i proglašena epidemija.

“Do danas je ukupno prijavljeno 991 oboljelo lice. Od početka ove godine 159, a samo u protekla 24 časa imali smo tri nova slučaja, dok trenutno imamo 15 infektivnih i akutno oboljelih”, kazao nam je danas.

Pojašnjava kako su morbili virusna infekcija koja se karakteriše povišenom temperaturom, curenjem nosa, suznim očima te osipom i promjenama na koži od glave do pete.

“Ovo oboljenje ima povoljnu prognozu, ali postoji i mogućnost komplikacija u vidu zapaljenja pluća i upale mozga i smrti, ali jako rijetko. Ono što je dobra vijest je da kod nas postoje vakcine duže od 40 godina”, kaže Dakić.

Morbili nisu vodene ospice

Iz Instituta pojašnjavaju da morbili i vodene ospice nisu jedna bolest te da ih ne treba poistovjećivati.

Zajedničko za obje bolesti je velika zaraznost i osipi, dok ih izazivaju sasvim različiti virusi. Takođe, morbili kao bolest su u programu redovne vakcinacije, a vodene ospice nisu.

(Blic-portal.com)

Povezani postovi

UKC Tuzla objavljuje novi tender: Hoće li u četvrtom krugu konačno biti nabavljen aparat za zračenje?

Univerzitetski klinički centar u Tuzli će uskoro objaviti novi,...

I dalje se traga za Dankom, stotine ljudi i danas na terenu

Od utorka se traga za dvogodišnjom Dankom Ilić koja...

Sjajne vijesti: Uskoro jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u regionu

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu...

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...