Valentin Incko: Strpljenje građana BiH je skoro na izmaku

/

 Mišljenje Ruske Federacije je da euroatlantske integracije nisu jedina perspektiva Bosne i Hercegovine, te stoga ne podržava ovaj paragraf – stav je koji je izazvao dosta interesa na press konferenciji visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko).


On je novinarima predstavio rezultate dvodnevnog zasijedanja Vijeća za provedbu mira (PIC).

Konstruktivan sastanak

Upitan da li je ruska strana objasnila koja bi to druga bh. perspektiva mogla biti, ako nisu euroatlantske integracije, Incko je odgovori da to treba objasniti ambasada Rusije.

– Ovog puta smo imali konstruktivniji PIC nego u maju, kada ruska strana nije prihvatila cijeli sadržaj komunikea. Sada su se suzdržali samo od jednog stava u njemu – rekao je Incko.

Visoki je predstavnik naglasio da je PIC tokom protekla dva dana razgovarao o stvarima koje se tiču budućnosti ove zemlje, a ne prošlosti.

Posebno je potcrtao izuzetno tešku ekonomsku situaciju i upozorio da je vremena sve manje da bi se moglo uspješno djelovati i promijeniti situaciju nabolje.

– Strpljenje građana BiH skoro je na izmaku. Čak je 44 posto nezaposlenih, a od toga oko 60 posto mladih ljudi je na birioima rada. Barem je jedan račun blokiran kod 40.000 firmi. Procedure za izdavanje dozvola su prekomplicirane i predugo traju. Ovoj je državi potrebno jedno mjesto gdje će se sve završavati za registraciju firmi i investitori ne trebaju juriti od jednog do drugog državnog službenika kako bi dobili neki papir. Državni službenici moraju ići njima ususret. Za registraciju jedne firme treba vam 37 dana, a neka se dozvola čeka cijelih 180 dana – upozorio je on.

Incko je i naveo da je prosječna plaća 826 KM, a penzija 352 KM.

S druge strane, pohvalio je rast industrijske proizvodnje i izvoza, kao ohrabrujuće pokazatelje. Naveo je i da na Derventu, na primjer, otpada 12 posto ukupnog izvoza entiteta RS.

Visoki predstavnik pozvao je i domaće vlasti da ubrzano odgovore na otklanjanje šteta od poplava.

– Međunarodna zajednica je brzo reagovala. Ali mi ne možemo sami pomoći. Treba nam domaći partner u BiH s kojim ćemo raditi na popravljanju oštećenja – naglasio je.

Opstrukcije RS-a

Odgovarajući na jedno od pitanja, Incko je rekao da se u nekoliko slučaja desilo da OHR nije mogao raditi svoj posao na području RS.

On nije precizirao koji su to slučajevi, ali je naglasio da je takva situacija dovela do toga da i PIC sada zahtijeva da se i OHR-u omogući nesmetarni rad na cijelom teritoriju BiH.

U komunikeu PIC je „ponovo potvrdio svoju viziju i čvrstu opredijeljenost za stabilnu, demokratsku i prosperitetnu BiH s funkcionalnijim institucijama“.

– Upravni odbor PIC-a podvukao je svoju nedvosmislenu opredijeljenost za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH u skladu s međunarodnim pravom – istaknuto je odmah na početku teksta komunikea.

Navedeno je i da je od Predsjedništva BiH i novih vlasti zatraženo „hitno počnu baviti ekonomskim i socijalnim izazovima sa kojima je BiH suočena“, te da stvaraju nove ekonomske prilike, posebno za mlade u BiH.

Izbor lidera

PIC-a je pozvao i na prioritetno formiranje vlasti na svim nivoima i podvukao svoju podršku daljem napretku BiH na evroatlantskom putu.

– Posebno je pozvao institucije BiH i izabrane lidere da izađu iz zastoja koji blokira integracioni put ove zemlje i da implementiraju najhitnije ekonomske reforme definirane u Sporazumu za rast i zapošljavanje.

U ovom kontekstu, Upravni odbor PIC-a čvrsto podržava osnaženi pristup i stalne napore u pogledu aktuelne inicijative EU, koja ima za cilj revitalizaciju reformskog procesa u BiH i pomaka ove zemlje prema EU, istovremeno zadržavajući zahtjeve i uslove za pristup Evropskoj uniji – navedeno je u saopćenju.

PIC-a je pozvao vlasti u BiH i da se „krivično gone slučajevi korupcije na visokom nivou“, ali i efikasno procesuiraju ratni zločini u skladu s domaćim strategijama, „pri čemu prioriteti treba da budu najsloženiji i najozbiljniji slučajevi, a težište na kvaliteti, umjesto na broju optužnica“.

– Članice NATO-a unutar Upravnog odbora PIC-a i Japan također su pozvali organe vlasti u BiH da uknjiže perspektivnu vojnu imovinu BiH prema zahtjevu javnog pravobranioca BiH kao vlasništvo države BiH, u skladu sa Zakonom o odbrani BiH i poštivajući u potpunosti odluku Ustavnog suda BiH, kao preduslov za aktiviranje Akcionog plana članstva u NATO-u – stoji u komunikeu.

Upravo od ovog stava ogradila se Ruska Federacija.

Slijedeći sastanak UO PIC-a održat će se u Sarajevu 26. i 27. maja 2015. godine.

SDA i HDZ krivi za Mostar

Prvi zamjenik visokog predstavnika David Robinson, prozvao je SDA i HDZ zbog neuspjeha u Mostaru.

Zbog te dvije stranke Mostar već više od četiri godine nije imao općinske izbore.

– Nadamo se da će se te dvije stranke brzo dogovoriti i omogućiti da se problemi u Mostaru počnu rješavati. Ovaj grad se sada suočava i s problemima budžeta i to će se morati rješavati – istakao je Robinson.

(Blic-portal.com)

Povezani postovi

Istraživanje o medijskoj pismenosti: Nastavnici iznose nedostatak znanja kao ključni problem

"Medijska pismenost u osnovnom i srednjem obrazovanju: Stvarnost, izazovi...

Nove cijene parkinga na Međunarodnom aerodromu Sarajevo

Ovim putem informišemo naše cijenjene putnike i korisnike komercijalnog...

Katastrofalna demografska slika: Za pet godina u FBiH skoro 13.000 manje osnovaca!

Demografska slika u BiH godinama već, kako to upozoravaju...

Fadil Novalić povukao novi potez kako bi izašao iz zatvora

Advokatski tim osuđenog bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića uputio...