Vlasti FBiH za voće, povrće, kafu i piće dali 577.000 KM!

/

Dok su gladni i obespravljeni radnici i borci diljem Federacije dovedeni na rub egzistencije, pa su tako svoja prava često primorani tražiti i pred zgradom Vlade u Sarajevu, ta vlast koja sjedi u ovoj zgradi iz mjeseca u mjesec donosi odluke kojima rasipa budžetski novac.


Novac obveznika

Najnoviji primjer rasipanja narodnih para je odluka Službe za zajedničke poslove FBiH objavljena 19. januara u “Službenom glasniku BiH”, kojom se za nabavku svježeg i konzerviranog voća i povrća, toplih napitaka, bezalkoholnih i alkoholnih pića za 2015. i 2016. godinu ukupno daje 577.000 KM!

Za ovu namjenu izdvojen je novac poreznih obveznika, a firmama koje su izabrane na tenderu već su dodijeljeni poslovi nabavke tih proizvoda.

Tako će, prema odluci Službe, za nabavku svježeg voća i povrća biti potrošeno 90.000 KM, dok se za nabavku zamrznutog i sušenog voća i povrća izdvaja 55.000 KM.

Čaj u filter-vrećicama za funkcionere koštat će porezne obveznika 12.000 KM, dok je za espreso i mljevenu kafu plaćeno čak 120.000 KM. Nadalje, za ugostiteljski šećer s logotipom bit će izdvojeno 25.000 KM, a za prirodne sokove 65.000 KM.

No, ni to nije sve. Gazirani sokovi bit će plaćeni iznosom od 70.000 KM, a mineralna voda 35.000 KM. Osim nabrojanoga, Služba je odlučila funkcionerima nabaviti i flaširanu prirodnu vodu po cijeni od 70.000 KM te alkoholna pića u iznosu od 35.000 KM.

Novi protesti

Mevludin Trakić, predsjednik Sindikata radnika “Konjuha”, koji su u više navrata po koru hljeba dolazili pred Vladu FBiH, izrazio je u izjavi za “Avaz” ogorčenje zbog rasipanja javnog novca s jedne i nepokazivanja volje za pomoć radnicima s druge strane.

– Pare troše nemilice, uzimaju sebi sve što mogu uzeti, a radnicima ništa. Njima je, izgleda, cilj da ne bude ni “Konjuha” ni privrede – poručio je Trakić.

On je za ponedjeljak najavio protest radnika “Konjuha” ispred zgrade Skupštine TK u Tuzli.

Šta je sve naručeno

  • 90.000 KM za svježe voće i povrće
  • 55.000 KM za zamrznuto i sušeno voće i povrće
  • 12.000 KM za čaj u filter-vrećicama
  • 120.000 KM za mljevenu i espreso kafu
  • 25.000 KM za ugostiteljski šećer s logotipom
  • 65.000 KM za prirodne sokove
  • 70.000 KM za gazirane sokove
  • 35.000 KM za mineralnu vodu
  • 70.000 KM za prirodnu vodu
  • 35.000 KM za alkoholna pića

I državni nivo se časti

Paralelno s federalnom, i Služba za zajedničke poslove BiH dodijelila je ugovore o nabavci hrane i pića. U odluci objavljenoj 29. decembra prošle godine istaknuto je da je za ugostiteljski šećer izdvojeno 24.611 KM, dok za kafu i tople napitke iz budžeta biti plaćeno 108.965 KM.

(Avaz)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...

Osobe sa navršenih 65 godina života se skidaju sa evidencije nezaposlenih, kako mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu?

U Federaciji Bosne i Hercegovine osobe na evidenciji nezaposlenih...

Bosna i Hercegovina pristupila programu EU4Health, značajan iskorak u unaprjeđenju zdravstva

U Bruxellesu je danas svečano potpisan Sporazum o pridruživanju...