Aktivisti umjetničkim performansom ispred Katedrale podržali Klix.ba

Datum:

U povodu Međunarodnog dana nenasilja, aktivisti ispred Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) danas su ispred sarajevske Katedrale organizovali mirovnu akciju i umjetnički performans.

Ova mirovna akcija održana je u cilju skretanja pažnje javnosti i podsjećanja na nedavni pretres redakcije portala Klix.ba od strane Kantonalnog MUP-a i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Podsjećamo, pretres redakcije portala Klix.ba izvršen je u vezi s aferom “Dva papka”, tj. audio snimkom na kojem premijerka RS-a Željka Cvijanović govori o “kupovini” zastupnika u narodnoj skupštini RS-a radi formiranja parlamentarne većine, a kojeg je portal Klix.ba objavio 15. novembra.

Nakon pretresa redakcije portala Klix.ba, detaljnog pregleda i oduzimanja hard diskova, 19 računara je bilo onesposobljeno za rad, oduzeti su USB-ovi, diktafoni, kao i privatni mobilni telefoni urednika i direktora portala Klix.ba.

“Napad na internet portal Klix.ba vrhunac je kampanje onih koji rade u svrhu vladajućih režima, te koji se temelje na ideološkoj pozadini nacionalizma i totalitarizma i iz tog razloga smo Međunarodni dan nenasilja, dan na koji je umro Mahatma Gandhi mi posvetili upravo Klixu”, kazao je za Klix.ba Edvin Kanka Ćudić iz UDIK-a.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) pomaže post-jugoslovenskim društvima da uspostave vladavinu prava i prihvate nasljeđe masovnog kršenja ljudskih prava, kako bi se utvrdila krivična odgovornost za počinioce, zadovoljila pravda i onemogućilo ponavljanje zločina. To je afirmacija vrijednosti otvorenog građanskog društva, sa jasno definiranim prioritetima u pogledu promoviranja, zaštite ljudskih prava, i uključivanja mladih u društveno-političke procese kroz mirovni aktivizam.

“Naša vizija je Bosna i Hercegovina kao pravedno, otvoreno društvo aktivnih građana i građanki kroz poštivanje ljudskih prava sa državom koja služi javnom interesu”, navode iz ovog udruženja.

Povezani postovi
Related

Novalić čitao podatke s mobitela: Ovdje je benzin ravno 50 “feningi” manje nego u Hrvatskoj

Nakon predstavljanja izvještaja žestoke kritike je uputio zastupnik Damir...

Prof. Domazet objasnio: Cijene goriva nisu uvjetovane samo cijenama nafte, to je zabluda

Vidio sam jučer nekoliko objava u kojima ljudi (nekoliko...

Zatvorenicima mesa za 5,2 miliona KM, raspisan tender za nabavku

Ministarstvo pravde Federacije BiH raspisalo je nedavno tender za nabavku mesa...

Vlada FBiH iduće sedmice o Programu pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenici premijera, federalni...