Aktivisti umjetničkim performansom ispred Katedrale podržali Klix.ba

/

U povodu Međunarodnog dana nenasilja, aktivisti ispred Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) danas su ispred sarajevske Katedrale organizovali mirovnu akciju i umjetnički performans.

Ova mirovna akcija održana je u cilju skretanja pažnje javnosti i podsjećanja na nedavni pretres redakcije portala Klix.ba od strane Kantonalnog MUP-a i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Podsjećamo, pretres redakcije portala Klix.ba izvršen je u vezi s aferom “Dva papka”, tj. audio snimkom na kojem premijerka RS-a Željka Cvijanović govori o “kupovini” zastupnika u narodnoj skupštini RS-a radi formiranja parlamentarne većine, a kojeg je portal Klix.ba objavio 15. novembra.

Nakon pretresa redakcije portala Klix.ba, detaljnog pregleda i oduzimanja hard diskova, 19 računara je bilo onesposobljeno za rad, oduzeti su USB-ovi, diktafoni, kao i privatni mobilni telefoni urednika i direktora portala Klix.ba.

“Napad na internet portal Klix.ba vrhunac je kampanje onih koji rade u svrhu vladajućih režima, te koji se temelje na ideološkoj pozadini nacionalizma i totalitarizma i iz tog razloga smo Međunarodni dan nenasilja, dan na koji je umro Mahatma Gandhi mi posvetili upravo Klixu”, kazao je za Klix.ba Edvin Kanka Ćudić iz UDIK-a.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) pomaže post-jugoslovenskim društvima da uspostave vladavinu prava i prihvate nasljeđe masovnog kršenja ljudskih prava, kako bi se utvrdila krivična odgovornost za počinioce, zadovoljila pravda i onemogućilo ponavljanje zločina. To je afirmacija vrijednosti otvorenog građanskog društva, sa jasno definiranim prioritetima u pogledu promoviranja, zaštite ljudskih prava, i uključivanja mladih u društveno-političke procese kroz mirovni aktivizam.

“Naša vizija je Bosna i Hercegovina kao pravedno, otvoreno društvo aktivnih građana i građanki kroz poštivanje ljudskih prava sa državom koja služi javnom interesu”, navode iz ovog udruženja.

Povezani postovi

Na graničnom prijelazu između BiH i Crne Gore oduzeta garderoba u vrijednosti od 233.000 KM

Na graničnom prijelazu Klobuk, između Bosne i Hercegovine i...

Cijene nekretnina bilježe historijske rekorde: Ko je spreman izdvojiti 1.660.000 KM za stan?

Cijene nekretnina u BiH posljednjih godina bilježe historijske rekorde,...

Saudijska kompanija FLYNAS ove godine povećava broj direktnih letova sa Sarajevskog aerodroma

Avio-kompanija FLYNAS iz Kraljevine Saudijske Arabije i turistička agencija...

Zbog pritvorenog Osmice komandir smjene u Vojkovićima ostao bez čina inspektora

Nemanja Bjelica, komandir smjene u Vojkovićima, koji je dopustio...