BiH u centru evropske pažnje: Olimpijska zastava poslije 31 godine večeras u Sarajevu

Datum:

Bosna i Hercegovina i njen glavni grad Sarajevo danas su u centru pažnje evropske sportske javnosti, ovdje u Schrunsu, austrijskom mondenskom skijalištu u blizini granice sa Švicarskom i Lihtenštajnom, javlja izvještač Anadolu Agency (AA) s Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF).

U regiju Montafon doputovali su Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva i Nenad Samardžija, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, gdje će večeras preuzeti olimpijsku zastavu povodom organizacije narednog 13. EYOF-a, koji će se u februaru 2017. godine održati u bosanskohercegovačkoj prijestolnici i njenoj okolici.

“Povratak olimpijske zastave u olimpijsko Sarajevo odlična je stvar za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Sarajevo i Istočno Sarajevo za dvije godine pokazat će svijetu da smo u BiH sposobni organizirati velike sportske događaje, kakav je Evropski olimpijski festival mladih. Od danas se olimpijski duh vraća u Sarajevo, a večeras jednoj od njenih kuća nosimo i olimpijsku zastavu. Povratak olimpijske zastave ozvaničit će, nadam se i povratak lijepih vremena”, rekao je u Schrunsu za Anadolu Agency (AAIvo Komšić, gradonačelnik Sarajeva.

Uoči večerašnje svečane ceremonije zatvaranja EYOF-a, proteklih dana održavanog na alpskim skijalištima Austrije i Lihtenštajna, sve je u znaku Sarajeva, poručio je i gradonačelnik Istočnog SarajevaNenad Samardžija. U izjavi za AA dodao je da će Sarajevo i Istočno Sarajevo dati sve od sebe da opravdaju povjerenje dobivanja velikog sportskog događaja za koji se nada da će donijeti i određeni profit, ali i izvanrednu reklamu olimpijskim planinama Jahorini, Bjelašnici i Igmanu.

Na večerašnjem defileu zatvaranja EYOF-a zastavu BiH nosit ćeŠejla Merdanović, takmičarka u alpskom skijanju koja je u žestokoj konkurenciji 11. mjestom u veleslalomu imala najbolji rezultat od sedam mladih bh. sportista.

Osim Šejle Merdanović, na EYOF-u 2015. za BiH su nastupili i Emir Lokmić u alpskom skijanju, Alma Šehić (umjetničko klizanje), Boris Škripina, Teodora Đukić (biatlon), te Sara Umović i Stefan Anić(cross country). U delegaciji su i njihovi treneri Bojan Minić (biatlon),Nedžad Mirojević (alpsko skijanje), Zoran Škripina (cross country),Elmir Šehić (klizanje), kao i šef bh. misije Said Fazlagić, generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH.

Gradonačelnici Komšić i Samardžija posjetili su bh. tim u Schrunsu i čestitali im na časnoj borbi na olimpijskim borilištima i dostojnoj prezentaciji BiH na međunarodnoj sportskoj scenu, piše Anadolu Agency.

Izvor

Povezani postovi
Related

Danas oblačno sa kišom

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje oblačno vrijeme sa...

Završen sastanak Osmorke i HDZ-a: Krišto predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Nikšić premijer Vlade FBiH

U Konjicu je danas okončan sastanak Osmorke i HDZ-a BiH....

Lopovi opuhali trgovinu: Odnijeli hranu, cigarete, alkohol i novac

Policijskoj stanici Istočno Novo Sarajevo jučer je prijavljeno da...

Ukrao Golf, malo se provozao, odvezao ga u drugo dvorište odakle je ukrao bicikl

Pripadnici banjalučke Policijske uprave uhapsili A. S. iz Prijedora...