Dom naroda FBiH usvojio privremeno finansiranje: Izbor predsjednika FBiH sljedeće sedmice

/

Izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH odgođen je za sljedeći nastavak konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koji će biti održan najvjerovatnije sljedeće sedmice.

Prijedlog odluke o privremenom finansiranju FBiH za prva tri mjeseca ove godine usvojen je sa 39 glasova za, jednim protiv i četiri suzdržana. Današnje usvajanje odluke bilo je neophodno kako ne bi došlo do zastoja u finansijskim tokovima u Federaciji pošto entitetski budžet za 2015. godinu nije donesen na vrijeme, odnosno do posljednjeg dana 2014.

“Kao i Zakon o proračunima i ova odluka je izbalansirana, uravnotežena tako da su planirani prihodi i gubici jednaki rashodima i izdacima”, kazao je Ante Krajina, federalni ministar finansija.

Pojasnio je da usvajanjem odluke o privremenom finansiranju se omogućuje “nastavak života, onog kojeg smo imali u prošloj godini, ali u onim gabaritima kao što je ostvareno u prvom kvartalu prošle godine”.

“To je privremeno finansiranje koje će se utopiti u proračun za 2015. godinu s tim da privremeno finansiranje kaže da nema novih proračunskih korisnika, nema novog upošljavanja ni novih programa”, kazao je Krajina.

Nastavak sjednice, kako je kazala predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara, će biti kada se steknu uslovi za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije što bi se moglo dogoditi sljedeće sedmice.
(Anadolija)

Povezani postovi

Sjajne vijesti: Uskoro jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u regionu

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu...

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...