Onima koji odu da ubijaju u bijelom svijetu treba oduzeti državljanstvo BiH

/

Bosanskohercegovačkim državljanima koji odu da se bore na stranim ratištima treba oduzeti državljanstvo, jer krše zakone ove države, izjavio je u razgovoru za “Dnevni avaz” reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović

On je istakao da incidente koji se dovode u vezu s pojedincima radikalnijih uvjerenja ne treba potcjenjivati. 

– Ne znam za konkretne slučajeve i ne znam uopće koliki je broj onih koji bivaju vrbovani da bi iz BiH odlazili na ratišta. O tom procesu apsolutno ništa ne znam, ali smatram da bi država trebala oduzimati državljanstvo onima koji su otišli na tuđa ratišta da vode ratove u ime drugih država. Toga sam stava jer oni ne poštuju zakone ove zemlje, a onaj koji ne poštuje zakone ove zemlje treba snositi sankcije i posljedice tog nepoštivanja. Podržavam ove glasove koji se čuju u Evropi, koji, također, kažu da onima koji su otišli da ubijaju tamo negdje u bijelom svijetu, treba oduzeti državljanstvo zemlje iz koje su otišli. – kazao je reis Kavazović. 

Po njegovim riječima, time bi država zauzela jasan stav i poslala vrlo jasnu poruku da će oni koji imaju namjeru činiti takva zlodjela biti najstrožije sankcionisani. 

Upitan imaju li građani BiH razloga za brigu za vlastitu sigurnost, s obzirom na nedavne incidente kao što su ometanje džuma-namaza u Sarajevu i niz napada na imame poput Selvedina ef.Beganovića, reis Kavazović je rekao da misli da, inače, taj problem nije samo vezan uz BiH. 

– On je problem koji je vezan i uz zemlje Bliskog istoka, ali i cijelu Evropu. Ovo je događaj koji je drastično težak, ali nas obavezuje da sigurnosnim pitanjima kao društvo i država pozitivnije pristupimo, odnosno da ova pitanja riješimo. Nije dobro, naravno, ni potcjenjivati ove probleme, ali ih nije dobro ni napuhavati, jer i jedan i drugi način tretiranja tog problema mogu dati negativne posljedice. Ovo je za svaku osudu i treba osuditi ono što nije primjereno ponašanje, ali se nadam da ćemo svi doprinositi smirivanju strasti u vezi s tim pitanjem. Državni organi trebaju raditi svoj posao ne čekajući da im to neko nalaže. Oni su formirani i plaćeni od društva da rade svoj posao onako kako bi trebali – kazao je on. 

Govoreći na kraju o onima koji sve posmatraju na drugačiji način, odnosno često generaliziraju i etiketiraju muslimane kao teroriste, rekao je da se o zlonamjernih ljudi i onih koji imaju zlu namjeru prema muslimanima “ne možemo zaštititi”.

– Oni polaze s namjerom da muslimanima nanesu štetu. Dobronamjernim ljudima trebamo uvijek pojašnjavati. Možda nedovoljno pojašnjavamo svoje stavove poput različitih pitanja koja mogu biti teološke naravi, sigurnosne, filozofske naravi i tako dalje – zaključio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. 

(moj portal)

Povezani postovi

Tokom noći zemljotres zatresao dio BiH, Hercegovce probudio iz sna

Zemljotres je kasno sinoć pogodio Hercegovinu, sa epicentrom u...

Podsjetnik na 1. mart: Šta je referendum i ko je sve priznao BiH

Građani Bosne i Hercegovine danas, 1. marta, slave Dan...

I Novalić traži da ne ide u zatvor

Adokati bivšeg premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića...

Porasla vrijednosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u FBiH

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama/tržnicama u Federaciji BiH...