Francuzi novi prvaci svijeta u rukometu, Katar poražen rezultatom 25:22

/

Rukometna reprezentacija Francuske novi je svjetski prvak u rukometu nakon što su u finalu Svjetskog prvenstva u Dohi savladali domaću ekipu Katara rezultatom 25:22.

U veoma izjednačenoj utakmici u prepunoj dvorani u Dohi, Francuzi su stigli do pete titule prvaka svijeta što nikome do sada nije uspjelo.

Posljednju titulu su osvojili 2011. godine i trenutno drže tri titule. Osim svjetskog prvaka, Francuzi su evropski i olimpijski prvaci. 

S druge strane, Katarani su neočekivano stigli do finala. Kako su govorili prije početka prvenstva, cilj im je bio ući među osam najboljih ekipa svijeta.

Međutim, reprezentacija sastavljena uglavnom od rukometaša iz drugih država, pružila je sjajne igre na SP i zasluženo stigla do finalne utakmice. 

Meč je bolje otvorio tim Katara čija je odbrana svedo četvrte minute odolijevala napadima Francuske. Prvi gol za Francuze postigao je Nyokas, a u petoj minuti prvo vodstvo donio im je Guigou iz sedmerca. U šestoj minuti Francuska je imala plus dva, a gol je postigao Nikola Karabatić.

Prvo osjetno vodstvo Francuska je stekla u 15. minuti, a gol za 8:5 postigao je Narcisse nakon brzog kontra napada. Dvije minute kasnije Francuska je otišla na plus četiri, a u 20. minuti golom Nyokasa i na plus pet (11:6).

Maksimalnu prednost u prvom poluvremenu Francuzi su stekli u 23. minuti kada je gol za 13:7 postigao Nikola Karabatić. Katarani su do pauze zaigrali nešto bolje i na poluvrijeme uspjeli otići sa zaostatkom od tri gola (14:11). Na golu je odličan bio Nikola Šarić, a gol za rezultat prvog dijela u samom finišu postigao je Marković.

Drugo poluvrijeme brzim golovima otvorio je Mallash i tako Katar doveo na zaostatak od samo jednog gola. U 34. minuti Francuska je ponovo imala plus tri, 16:13, a za priključak Katara u narednom napadu pogodio je Marković.

U 40. minuti Katar je pogotkom Markovića došao na minus jedan (18:17), ali je tehnička greška minutu kasnije rezultirala pogotkom Baracheta na drugoj strani za 19:17. 

U nastavku su Francuzi imali mini seriju od dva gola te otišli na tri razlike prvenstveno zahvaljujući Fernandezu i Porteu. 

Pet minuta prije kraja susreta, Capote vraća na minus dva za Francusku no, ispostavit će se, preokret je bio nemoguć nakon što je Narcisse pogodio za konačnih 25:22.

Povezani postovi

Odličan uspjeh Karate kluba Tešanj na memorijalnom karate turniru “Ahmed Pezer” u Vitezu

Takmičari iz Karate kluba Tešanj postigli su impresivan uspjeh...

GALEB OPEN: BiH najbolja ekipno, bronza za Nihadu Hodžić iz Tešnja

Juniorski nacionalni tim Bosne i Hercegovine, u konkurenciji 190...

Nogometni savez BiH odlučio: Od sljedeće godine velike promjene u bh. fudbalu!

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine donio je odluku o...

Đoković gradi kuću u BiH

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković nedavno je svom...