Polovna vozila od aprila sa Euro 4 standardom

Datum:

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH pripremilo je odluku kojom će u BiH biti moguće uvesti samo polovna vozila koja zadovoljavaju Euro 4 standard, umjesto dosadašnjeg Euro 3 standarda, potvrđeno nam je u Ministarstvu.
Narudžba

– U skladu sa izmjenama, elementi kod polovnih putničkih vozila Euro 3 karakteristika koji su važili krajem 2010, kad je prva odluka stupila na snagu za polovna vozila, u 2015. važe za vozila Euro 4 karakteristika, u približnoj mjeri za sve proizvođače vozila kako po pitanju starosti vozila tako i po pitanju karakteristika uređaja na vozilima. Odluka kojom se propisuju najniži tehnički zahtjevi za novoproizvedena i korištena vozila u procesima homologacije tipa vozila i homologacije pojedinačnog vozila bi trebala stupiti na snagu u aprilu, umjesto početkom godine kako je bilo najavljeno, kazao je za Oslobođenje Zoran Andrić, pomoćnik ministra.

Prema njegovim riječima, ova odluka se neće primjenjivati na vozila koja su na teritoriju Bosne i Hercegovine dospjela, ili je njihova narudžba izvršena prije stupanja na snagu odluke. Na njih će se odnositi Euro 3 standard, prema prethodnoj odluci.

– Euro 4 standard je u zemljama Evropske unije na snagu stupio 2005, ali je tada bio obavezujući samo za homologaciju novih tipova automobila. Za sva vozila stupio je na snagu 1. januara 2006, te su sa Euro 4 karakteristikama svi automobili koji su prvi put registrovani u zemljama EU poslije 1. januara 2006. Kad je u pitanju važeća odluka, vozila određenih proizvođača sa Euro 3 standardom su se počela proizvoditi još 1998, pojašnjava Andrić.

Dijelovi

Kad je u pitanju homologacija novih dijelova koji se stavljaju u prodaju u BiH, i oni su obuhvaćeni, a planirani rok uvođenja obaveze je juli 2015.

– Jednostavno, ako nova vozila moraju ispunjavati standard uključujući i sve dijelove na tim vozilima, onda i novi dijelovi koji se posebno uvoze moraju ispunjavati iste uslove. Ovom mjerom očekujemo da će se uvesti red u oblasti trgovine novim dijelovima za vozila, jer proizvođači dijelova čiji dijelovi ne ispunjavaju standarde neće moći plasirati dijelove radi ugradnje u vozila u BiH, naglasio je Andrić.

Inače, u BiH je godinama važilo pravilo da se ne mogu uvesti vozila starija od sedam godina i pod pritiskom EU ta odluka je promijenjena i od 1. januara 2011. bilo je moguće uvesti samo vozilo koje ispunjava Euro 3 standard.

Izvor

Povezani postovi
Related

Šest dana uoči izbora počinje isplata još jedne pomoći, ova je 1.000 KM

Šest dana uoči Općih izbora član Predsjedništva Bosne i...

UIO BiH: Oduzet duhan u vrijednosti 65.100 KM, pronađeno i oružje

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u operativnoj akciji...

Dodik: Za 30 godina vidim RS kao nezavisnu državu, ponosan sam na saradnju sa Putinom

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da...

Podaci UIOBiH za ovu godinu: Uvezli smo čak 52,3 miliona kilograma mesa

Domaći farmeri već dugo upozoravaju da im je od...