Općinski sud u Sarajevu nije poštovao rokove pa se proglasio nenadležnim u slučaju Živko Budimir

/

Općinski sud u Sarajevu se po sutkinji Roziti Šimić proglasio nenadležnim u krivičnom predmetu protiv Živka Budimira i drugih koji su optuženi za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, ali i krivična djela primanja odnosno davanja dara ili drugih oblika koristi, kao i protivzakonitog posredovanja.

Ovo nam je potvrđeno i u Uredu glavne Kantonalne tužiteljice Dalide Burzić, 

“Općinski sud za i sudija za prethodno saslušanje da je postupao u zakonski predviđenom roku u trajanju od 15 dana ne bi se mogao pozivati na na Zakon na koji se poziva kako bi se proglasio nenadležnim u ovom slučaju”, rečeno nam je u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. 

Po pravosnažnosti rješenja koje je donio Općinski sud u Sarajevu ovaj predmet će biti proslijeđen Vrhovnom sudu FBiH, odjelu koji još nije formiran. 

Naime, stupanjem na snagu Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala 01. februara propisuje se i uspostavu posebnog odjela Federalnog tužilaštva i posebnog odjela Vrhovnog suda FBiH u čijoj nadležnosti su predmeti kao što je Živko Budimir i drugi. 

Podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je u ovom slučaju je podiglo optužnicu 15. 01., a odluka po istoj je morala biti donesena do 01.02. februara koji je u ovom slučaju bio neradni dan odnosno nedjelja. 

Nije nadležan ni Sud BiH



Osim protiv predsjednika Federacije BiH, optužnica je podignuta i protiv Petra Barišića, Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilovića, Armina Kulovca i Željka Asića.

U ovom slučaju se radi o predmetu koji je prvobitno vodilo Tužilaštvo BiH, nakon čega je on prebačen na kantonalni nivo a pošto se Sud BiH proglasio nenadležnim u ovom predmetu. Tada je Sud BiH ocijenio da iz optužnice ne proizlazi da su krivičnim djelima za koja se optuženi terete nastupile štetne posljedice po BiH, odnosno njen međunarodni ugled i pravni poredak. 

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je u novembru 2013. godine podiglo optužnicu krajem novembra protiv predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, federalnog ministra pravde Zorana Mikulića, federalnog poslanika Željka Asića, Budimirovog savjetnika Petra Barišića, predsjednika Komisije za pomilovanje Federacije BiH Hidajeta Halilovića, predsjednika Jedinstvene organizacije boraca Sauda Kulosmana, te Armina Kulovca, kojeg se tereti da je tražio vezu da bi njegov brat Admir Kulovac, osuđen zbog silovanja i posjedovanja droge, bio pomilovan. 

Pomilovanja, odjeća, predmeti za ličnu upotrebu



Inače, Budimir se tereti da je djelujući sa drugim optuženima predsjednika Federacije BiH, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i osoba iz političkog života kao i osoba iz kriminalnog miljea, zloupotrijebio položaj i ovlasti predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora, te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

Kako je navedeno u optužnici, među pomilovanim osuđenicima bile su i osobe koje su višestruki povratnici u izvršenju krivičnih djela, osobe koje nisu imale pozitivno mišljenje nadležnih institucija za pomilovanje, te osobe čije je puštanje na slobodu, u velikoj mjeri izazvalo ugrožavanje sigurnosti građana. 

Navedena optužnica ne odnosi se samo na pomilovanja. Također, Živko Budimir se tereti i za zloupotrebe položaja ili ovlasti, nezakonitim plaćanjem računa te kupovinom odjeće i drugih predmeta za ličnu upotrebu, koji su kupljeni budžetskim sredstvima.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Snijeg opet u BiH, evo u kojim predjelima

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno...

U mesnicama u BiH svega 25 posto domaćeg mesa

Uvoz mesa u Bosnu i Hercegovinu nadmašuje izvoz deset...

Cijene namirnica iz aprila ove i prošle godine: Skuplji kafa, riža i meso, evo za koliko

Cijene hrane već nekoliko godina zadaju najviše glavobolje prosječnoj...

Ekonomija u BiH će rasti, ali nema napretka bez dubokih reformi

Ekonomija Bosne i Hercegovine će i ove godine rasti,...