Općinski sud u Sarajevu nije poštovao rokove pa se proglasio nenadležnim u slučaju Živko Budimir

Datum:

Općinski sud u Sarajevu se po sutkinji Roziti Šimić proglasio nenadležnim u krivičnom predmetu protiv Živka Budimira i drugih koji su optuženi za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, ali i krivična djela primanja odnosno davanja dara ili drugih oblika koristi, kao i protivzakonitog posredovanja.

Ovo nam je potvrđeno i u Uredu glavne Kantonalne tužiteljice Dalide Burzić, 

“Općinski sud za i sudija za prethodno saslušanje da je postupao u zakonski predviđenom roku u trajanju od 15 dana ne bi se mogao pozivati na na Zakon na koji se poziva kako bi se proglasio nenadležnim u ovom slučaju”, rečeno nam je u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. 

Po pravosnažnosti rješenja koje je donio Općinski sud u Sarajevu ovaj predmet će biti proslijeđen Vrhovnom sudu FBiH, odjelu koji još nije formiran. 

Naime, stupanjem na snagu Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala 01. februara propisuje se i uspostavu posebnog odjela Federalnog tužilaštva i posebnog odjela Vrhovnog suda FBiH u čijoj nadležnosti su predmeti kao što je Živko Budimir i drugi. 

Podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je u ovom slučaju je podiglo optužnicu 15. 01., a odluka po istoj je morala biti donesena do 01.02. februara koji je u ovom slučaju bio neradni dan odnosno nedjelja. 

Nije nadležan ni Sud BiHOsim protiv predsjednika Federacije BiH, optužnica je podignuta i protiv Petra Barišića, Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilovića, Armina Kulovca i Željka Asića.

U ovom slučaju se radi o predmetu koji je prvobitno vodilo Tužilaštvo BiH, nakon čega je on prebačen na kantonalni nivo a pošto se Sud BiH proglasio nenadležnim u ovom predmetu. Tada je Sud BiH ocijenio da iz optužnice ne proizlazi da su krivičnim djelima za koja se optuženi terete nastupile štetne posljedice po BiH, odnosno njen međunarodni ugled i pravni poredak. 

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je u novembru 2013. godine podiglo optužnicu krajem novembra protiv predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, federalnog ministra pravde Zorana Mikulića, federalnog poslanika Željka Asića, Budimirovog savjetnika Petra Barišića, predsjednika Komisije za pomilovanje Federacije BiH Hidajeta Halilovića, predsjednika Jedinstvene organizacije boraca Sauda Kulosmana, te Armina Kulovca, kojeg se tereti da je tražio vezu da bi njegov brat Admir Kulovac, osuđen zbog silovanja i posjedovanja droge, bio pomilovan. 

Pomilovanja, odjeća, predmeti za ličnu upotrebuInače, Budimir se tereti da je djelujući sa drugim optuženima predsjednika Federacije BiH, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i osoba iz političkog života kao i osoba iz kriminalnog miljea, zloupotrijebio položaj i ovlasti predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora, te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

Kako je navedeno u optužnici, među pomilovanim osuđenicima bile su i osobe koje su višestruki povratnici u izvršenju krivičnih djela, osobe koje nisu imale pozitivno mišljenje nadležnih institucija za pomilovanje, te osobe čije je puštanje na slobodu, u velikoj mjeri izazvalo ugrožavanje sigurnosti građana. 

Navedena optužnica ne odnosi se samo na pomilovanja. Također, Živko Budimir se tereti i za zloupotrebe položaja ili ovlasti, nezakonitim plaćanjem računa te kupovinom odjeće i drugih predmeta za ličnu upotrebu, koji su kupljeni budžetskim sredstvima.

Izvor

Povezani postovi
Related

Policajcu tri godine zatvora zbog uzimanja mita od vozača

Opštinski sud u Sarajevu prvostepeno je osudio Alema Ibiševića...

Prihodi od indirektnih poreza veći od 9 milijardi KM

Prihodi od indirektnih poreza za 11 mjeseci ove godine...

U FBiH počinje isplata invalidnina za novembar

Federalno ministarstvo finansija osiguralo je novac za isplatu invalidnina...