Maca – andski prah za hormonalnu ravnotežu

/

Zbog svih blagodati koje pruža čovjeku svrstana je u
kategoriju superhrana.

Maca (Lepidium meyenii) je
biljka porijeklom iz područja Anda, teritorija današnje Bolivije i Perua, a
raste na visini između 2.400 i 4.400 metara.

Prema legendi, Inke su davale svojim ratnicima prah korijena mace kako bi
povećali njihovu snagu i izdržljivost.

Međutim, kada je bitka završila, uskratili su im macu zbog njezinog svojstva da
snažno pojača libido.

Njen korijen je stoljećima za
domoroce izvor snage i plodnosti. Nakon konkvistade, Španjolci su macu donijeli
u svoju domovinu, upoznavši tako i Europu s ovom biljkom.

Jedno vrijeme intenzivno se
koristila na španjolskom kraljevskom dvoru, da bi znanje o njoj tijekom godina
nestalo.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća, peruanski, američki i njemački istraživači
ponovno su svijetu otkrili ovu biljku.

Danas je poznato da maca tajnu
svojeg djelovanja krije u brojnim djelatnim tvarima poput masnih kiselina,
alkaloida, tanina, sterola i glukozinolata, koji se posebice odgovorni za
utjecaj na plodnost i libido.


Prirodni adaptogen


Znanstvenici macu svrstavaju među 
adaptogene – sredstva za bolju prilagodbu organizma.

Kao adaptogen, maca povećava tjelesnu izdržljivost i otpornost prema stresu,
tjeskobi, traumi i iscrpljenosti.

Redovito konzumiranje mace pogoduje imunološkom sustavu i povećava otpornost na
tjelesne i mentalne teškoće.

Njezina sposobnost prepoznavanja potreba svakog pojedinačnog organizma
priskrbila joj je nadimak “pametne biljke“.

Primjerice, ako vaš organizam proizvodi premalo određenog hormona, maca će
podići njegovu proizvodnju. Suprotno, ako je određenog hormona previše, maca će
usporiti njegovo stvaranje.

Korijen mace u sebi sadrži vitamine B1, B2, B12 i C, alkaloide, mikro i makro
nutrijente, ugljikohidrate, bjelančevine, vlakna, masne kiseline, fruktozu,
škrob, tanin, natrij, kalij, kalcij, bakar, cink, željezo, mangan, silicij i
magnezij.

Malo je poznato da je maca bogatija kalcijem od mlijeka, te je upravo stoga
snažna potpora u borbi protiv osteoporoze.

Kao adaptogen, maca pridonosi sveukupnoj dobrobiti organizma.

Kalcij, fosfor, vitamini B1 i B12 te masne kiseline blagotvorno djeluju na
živčani sustav, potiču apetit i pozitivno utječu na probavu.

Steroli, kalcij i vitamin C iz mace pomažu u izgradnji mišićne mase i
povećavaju fizičku izdržljivost. Zato je maca jedan od dodataka prehrani kojeg
koriste mnogi vrhunski sportaši.

Maca u sebi sadrži i četiri
jedinstvena alkaloida
 
macaina 1, 2, 3, 4 – koji nisu pronađeni ni u jednoj drugoj biljci. Alkaloidi
iz mace pomažu u iskorištavanju svih nutrijenata iz mace koji su tijelu
potrebni.


Pomaže kod menopauze i neplodnosti


Redovito unošenje praha korijena mace ženama donosi mnoge prednosti. 
Liječnici ističu da maca pomaže u stvaranju i održanju hormonalne ravnoteže.

Alternativni liječnici preporučuju macu kod hormonalnih poremećaja i problema s neplodnošću.

Maca ublažava simptome menopauze – promjene raspoloženja, valove vrućine,
poremećaje spavanja i slično.

Pomaže i kod problema s menstruacijom – bolova i osjećaja neugode koje
proživljavaju mnoge žene.

Osim toga, maca pogoduje razvoju mišića i topljenju masnih naslaga.


Maca prah u kapsulama možete pronaći u trgovini Biosimbioze u Tešnju.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Mogu smanjiti upale i spriječiti mnoge bolesti: Zašto bismo trebali jesti kupine?

Nekada su kupine važile za sezonski užitak, a danas...

Velika greška koju mnogi vozači prave: Provjerite da li ste među njima

Mnogi vozači koji nemaju klime voze sa otvorenim prozorima...

Zašto su suhe šljive dobre za zdravlje organizma i kako ih konzumirati?

Suhe šljive su, bez sumnje, najbolje od sušenog voća....