VIJEĆE NARODA DANAS O SPORNOM ZAKONU O JAVNOM REDU I MIRU

Datum:

Predsjedništvo Vijeća naroda Republike Srpske (RS) i klubovi delegata konstitutivnih naroda i ostalih razmatrat će danas akte usvojene na prošlim sjednicama Narodne skupštine RS-a, među kojima i sporni Zakon o javnom redu i miru kojim su društvene mreže određene kao “javna mjesta”.
Takvo zakonsko rješenje izazvalo je osudu novinarskih udruženja, korisnika društvenih mreža, međunarodnih organizacija za zaštitu slobode izražavanja te opozicije u RS-u koji su ukazali da vlast u tom bh. entitetu guši slobodu izražavanja i slobodu medija.
Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari ranije je pozvao delegate u Vijeću naroda da se pozovu na ugrožavanje vitalnog nacionalnog interesa Srba, Hrvata, Bošnjaka i pripadnika ostalih, te da odbace taj zakon, jer se njime krše osnovna prava zaštićena članom 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.
– Smatramo da zaštita slobode izražavanja i omogućavanje slobodnog iznošenja mišljenja na stvarnom i virtualnom javnom mjestu predstavljaju “vitalni nacionalni interes” i demokratsku vrijednost koju baštine svi narodi i građani u RS-u – naveli su iz ovog udruženja.
Ukoliko Vijeće naroda RS-a ipak podrži zakon, Upravni odbor BH novinara apelirao je na predsjednika RS-a Milorada Dodika da iskoristi svoja ustavna ovlašćenja i ne potpiše ukaz o proglašenju Zakona o javnom redu i miru.
Međutim, Dodik se već izjasnio da će ovaj zakon potpisati, jer poštuje volju skupštinske većine koja ga je izglasala, a kritičare Zakona nazvao je “drekavcima“.
Vijeće naroda RS-a razmatra sve akte usvojene u Narodnoj skupštini, te ukoliko ocjeni da ima povrede vitalnog nacionalog interesa nekog od konstitutivni ili ostalih naroda, može staviti veto na zakon.
U tom slučaju pokreće se postupak usaglašavanja zakona amandmanima, a ukoliko na kraju ne bude dogovora, konačnu odluku daje Ustavi sud RS.

(FENA)

Povezani postovi
Related

Udruženje turističkih privrednika oštro o potezima vlasti: Ubijaju turizam, zbog njih BiH dnevno gubi milion KM

Bevanda je na inicijativu za privremeno oslobađanje viznog režima...

Konjanici iz Karaule krenuli ka Pruscu

Sa platoa kod džamije u Karauli kod Travnika jutros...

Tokom vikenda sunčano i toplo vrijeme

Prema najavama meteorologa danas nas očekuje umjereno do pretežno...

Tončo Bavrka, direktor Direkcije robnih rezervi: Želimo otkupiti svu pšenicu iz Federacije

Iz Udruženja poljoprivrednika FBiH očekuju da Direkcija robnih rezervi...