VIJEĆE NARODA DANAS O SPORNOM ZAKONU O JAVNOM REDU I MIRU

Datum:

Predsjedništvo Vijeća naroda Republike Srpske (RS) i klubovi delegata konstitutivnih naroda i ostalih razmatrat će danas akte usvojene na prošlim sjednicama Narodne skupštine RS-a, među kojima i sporni Zakon o javnom redu i miru kojim su društvene mreže određene kao “javna mjesta”.
Takvo zakonsko rješenje izazvalo je osudu novinarskih udruženja, korisnika društvenih mreža, međunarodnih organizacija za zaštitu slobode izražavanja te opozicije u RS-u koji su ukazali da vlast u tom bh. entitetu guši slobodu izražavanja i slobodu medija.
Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari ranije je pozvao delegate u Vijeću naroda da se pozovu na ugrožavanje vitalnog nacionalnog interesa Srba, Hrvata, Bošnjaka i pripadnika ostalih, te da odbace taj zakon, jer se njime krše osnovna prava zaštićena članom 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.
– Smatramo da zaštita slobode izražavanja i omogućavanje slobodnog iznošenja mišljenja na stvarnom i virtualnom javnom mjestu predstavljaju “vitalni nacionalni interes” i demokratsku vrijednost koju baštine svi narodi i građani u RS-u – naveli su iz ovog udruženja.
Ukoliko Vijeće naroda RS-a ipak podrži zakon, Upravni odbor BH novinara apelirao je na predsjednika RS-a Milorada Dodika da iskoristi svoja ustavna ovlašćenja i ne potpiše ukaz o proglašenju Zakona o javnom redu i miru.
Međutim, Dodik se već izjasnio da će ovaj zakon potpisati, jer poštuje volju skupštinske većine koja ga je izglasala, a kritičare Zakona nazvao je “drekavcima“.
Vijeće naroda RS-a razmatra sve akte usvojene u Narodnoj skupštini, te ukoliko ocjeni da ima povrede vitalnog nacionalog interesa nekog od konstitutivni ili ostalih naroda, može staviti veto na zakon.
U tom slučaju pokreće se postupak usaglašavanja zakona amandmanima, a ukoliko na kraju ne bude dogovora, konačnu odluku daje Ustavi sud RS.

(FENA)

Povezani postovi
Related

Šest dana uoči izbora počinje isplata još jedne pomoći, ova je 1.000 KM

Šest dana uoči Općih izbora član Predsjedništva Bosne i...

UIO BiH: Oduzet duhan u vrijednosti 65.100 KM, pronađeno i oružje

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u operativnoj akciji...

Dodik: Za 30 godina vidim RS kao nezavisnu državu, ponosan sam na saradnju sa Putinom

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da...

Podaci UIOBiH za ovu godinu: Uvezli smo čak 52,3 miliona kilograma mesa

Domaći farmeri već dugo upozoravaju da im je od...