Čovjek je počeo koristiti
žitarice u prehrani još 8 000 godina prije nove ere, a da uopće nije bio svjestan
koliko su one važne za njegov opstanak. U početku su to bile žitarice iz
prirode, poput divljih biljaka, a kasnije ga je novi način života doveo do
uzgajanja pojedinih vrsta. Tako evoluciju pojedinih civilizacija možemo
povezati s kultivacijom određenih žitarica.
Najznačajniji izvor hrane
u Europi, Sjevernoj Americi, Australiji, kao i u velikom djelu Azije,
predstavlja pšenica, koja potječe iz jugozapadne Azije. Riža je sinonim za
Daleki istok, a kukuruz za Sjevernu Ameriku. Raž ili bijela žitarica potječe iz
Azije, baš kao i ječam i zob. Proso i sijerak, koji su relativno slabo
zastupljeni na našem tržištu, koriste se kao hrana u Kini, Japanu i Africi.
Cjelovite žitarice pomažu
pri mršavljenju i održavanju tjelesne mase. Istraživanje provedeno na Harvard School of Public Health pokazalo je da su žene
koje su konzumirale cjelovite žitarice imale manju tjelesnu masu i obujam struka
od onih koje su konzumirale proizvode od rafiniranih žitarica.Razlog je tome
što se cjelovite žitarice sporije probavljaju, te daju duži osjećaj sitosti.
Budući da sadrže vrlo
malo masti, preporučuju se svima koji bi željeli izgubiti koji kilogram.
Uz svaki obrok
preporučljivo je konzumirati neki od proizvoda cjelovitih žitarica. Dan je
najbolje započeti žitaricama koje nije potrebno kuhati, već ih je dovoljno
pomiješati s mlijekom, jogurtom ili voćnim sokom. Može im se dodati sitno
narezano svježe ili osušeno voće, koje obroku daje potpuno novi okus i izgled.
Prednost je tako pripremljenog obroka u polaganom oslobađanju energije u
organizam, nema izazivanja stresa i pospanosti nakon konzumiranja, a osjećaj
sitosti je duži. Ove ukusne galete možete pronaći i u Tešnju u trgovini Biosimbioze.