KONGRES: OBAMA DA OBJAVI TAJNE STRANE IZVJEŠTAJA O NAPADIMA 11. SEPTEMBRA 2001.

/

Dvostranačka grupa kongresmena vrši pritisak na Bijelu kuću da objavi preostalih 28 stranica izvještaja Komisije za istragu o napadima izvedenim 11. septembra 2001., koje su do danas ostale tajne, a koje bi mogle da ukažu na veze između Saudijske Arabije i Al Kaide, prenosi “Russia Today”. 

Spornih 28 strana nose oznaku tajnosti još otkako je izvještaj objavljen tokom predsjedničkog mandata Georgea W. Busha, a Obama je do sada odbijao da ih objavi. 

Iako se ne zna tačno šta sadrže ta dokumenta, nekoliko sadašnjih i bivših kongresmena koji su pročitali te stranice kažu da one ilustruju veze između saudijske vlade i nekih terorista koji su odgovorni za napade izvedene 2001. godine na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. 

Rezolucija kojom se Obama poziva da objavi tih 28 stranica ponovo je podnijeta u januaru nakon bezuspješnog pokušaja kongresmena da ona bude usvojena 2013. godine, a nedavno objavljeno svjedočenje osuđenog člana Al Kaide Zakarijasa Musauija je dodatno podstaklo pozive na skidanje oznake “strogo povjerljivo”. 

Masaui je početkom februara rekao da je nekoliko članova saudijske kraljevske porodice, uključujući tri princa, direktno doniralo novac Al Kaidi. 

Legitimnost Masauijevog svjedočenja je i dalje sporna, ali kongresmeni uporno pozivaju predsjednika Baracka Obamu da objavi ono za šta mnogi vjeruju da su zaključci Komisije o navodnim vezama. 

-Ne možete imati povjerenja u svoju vladu kada ona od vas krije informacije, posebno o nečemu tako strašnom kao što su napadi izvedeni 11. septembra – rekao je u petak republikanac Walter Jones, autor rezolucije. 

Kako je navedeno na siteu američkog Kongresa, Jonesovu rezoluciju je potpisalo 13 kongresmena, od kojih osam demokrata. 
Bijela kuća je pod dodatnim pritiskom pošto je bivši senator Bob Graham, koji je predsjedavao senatskim Komitetom za obavještavanje u vrijeme kada je sastavljan izvještaj o napadima izvedenim 11. septembra, nedavno rekao da preostalh 28 strana “snažno ukazuju na Saudijsku Arabiju kao na glavnog finansijera” tih napada, prenio je “New York Times”. 

Obama je, kako su prenijeli mediji, rekao porodicama žrtava napada iz 2001. da podržava objavljivanje tajnih stranica izvještaja, a na konferenciji za novinare 5. februara je portparol Bijele kuće Josh Earnest rekao da obavještajna zajednica još revidira dokumenta radi njihovog potencijalnog objavljivanja, prenosi Tanjug. 

Saudijska Arabija je, sa svoje strane, još 2003. saopćila da podržava objavljivanje dokumenata i istakla da je “ideja da je saudijska vlada finansirala, organizirala ili čak znala za napade izvedene 11. septembra maliciozna i očito pogrešna”, podsjeća ruski kanal. 

(FENA)

Povezani postovi

Crna Gora ograničila cijene više od 500 proizvoda

Vlada Crne Gore donijela je danas odluku o ograničavanju...

Zbog pijane vožnje suprotnom stranom autoceste vozaču iz BiH 15 dana zatvora

Vozač iz BiH (57) koji je pod utjecajem alkohola...

Nepalci pretekli radnike iz BiH u Hrvatskoj, a Indijci nadmašili Srbijance

Zbog velike potrebe poslodavaca i nedostatka radne snage na...

EU smanjuje ambalažni otpad: Nema više hotelskih šampona, jednokratnih tanjira, kesa

Evropska unija postigla je privremeni sporazum o novom zakonu...