MLADEN ŽDRALE OSLOBOĐEN OPTUŽBE

Datum:

Odjel II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH izrekao je danas oslobađajuću presudu Mladenu Ždrali koji je sumnjičen za krivično djelo ubistvo i izazivanje opće opasnosti. 

On će danas nakon više od dvije godine biti pušten iz pritvora. 

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 24. jula 2013. godine optužnicu kojom se optuženi Mladen Ždrale teretio za krivično djelo ubistvo i izazivanje opće opasnosti. 

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Mladen Ždrale, kao saizvršilac, na podmukao način iz organizirane zasjede i u dogovoru s drugim osobama lišio života više osoba i pritom ugrozio sigurnost drugih osoba, a što je s obzirom na način izvršenja djela izazvalo uznemirenost, strah i nesigurnost među građanima BiH, ozbiljne štete. 

Ždrale je uhapšen početkom februara 2013. godine u sklopu nastavka policijskih akcija kodnih naziva “Lutka” i “Jahorina”. 

Nakon iznošenja dokaza optužbe i odbrane, tokom procesa koji je trajao oko dvije godine, utvrđeno je da nije dokazano krivično djelo za koje je Ždrale bio osumnjičen. 

Tokom današnjeg iznošenja prvostepene presude istaknuto je da kroz optužbu nije prezentiran dovoljan broj dokaza, a da je Sud BiH vodio postupak da niko nevin ne bude optužen. 

Navedeno je da nije dokazano da je Mladen Ždrale učestvovao u pribavljanju oružja, automatske puške iz koje je pucano, u otuđenju automobila ”audi a6”, diplomatskih registarskih oznaka, garaže u koju je poslije napada automobil parkiran niti u pribavljaju podataka o kretanju ubijenog Milorada Todorovića. 

Prema iskazima samo jednog svjedoka, zaštićenog, ”P1”, Ždrale se dovodio u vezu s krivičnim djelom, međutim, kako je istaknuto iskaz tog svjedoka se nije mogao smatrati istinitim zbog niza okolnosti. 

Ždrale će danas biti pušten iz pritvorske jedinice Suda BiH. 

Tužilaštvo BiH nije zadovoljno presudom i najavljuje žalbu, a novinarima je poslije izricanja presude rečeno da nekoliko okolnosti otežava situaciju, među kojima je ubistvo Borisa Govedarice i starost slučaja, ali da će žalba biti uložena i da se očekuje dokazivanje krivnje Mladena Ždrale u apelacionom postupku. 

Ždralin advokat Kerim Čelik novinarima je kazao da je u proces uloženo mnogo truda i da je, smatra, presuda konačna te da se Tužilaštvo nema na šta žaliti. 

Mišljenja je da je cjelokupna optužnica temeljena na indicijama.
 
Prema optužnici Ždrale je sumnjičen za pomaganje Borisu Govedarici (ubijen u augustu 2007. godine u Istočnom Sarajevu), koji je kroz prozor ugostiteljskog objekta “Dva bora” na Vracama ispalio rafal iz automatske puške u pravcu stola za kojim je sjedio Milorad Todorović. 

Pritom su, kako se u optužnici navodi, ispaljena zrna pogodila Milorada Todorovića, Radomira Jankovića i Esada Šenderovića, koji su smrtno stradali, te Murata Komaricu, koji je zadobio teške ozljede. 

(FENA)

Povezani postovi
Related

Tvrde da ih Federalna vlada ignorira: Od Fadilove sadake penzioneri ne mogu kupiti ni pola metra drva

Dok zima uveliko kuca na vrata, a većina građana...

U BiH sutra počinje predizborna šutnja

U BiH sutra počinje predizborna šutnja pred opće izbore koji...

Historijski izbori

U nedjelju se održavaju izbori. Kako god da završe,...

Opći izbori: 5.903 biračka mjesta, pravo glasa ima više od 3,3 miliona birača

Na ukupno 5.903 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini...