Nakon propalih dogovora s EU: Grčka nije spremna na rezove, očekuje je propast

Datum:

Grčka je upozorena da je očekuje katastrofa nakon što su pregovori između ministra finansija ove zemlje i partnera eurozone okončani bez dogovora u Briselu. Ova mediteranska zemlja odbila je nacrt prijedloga evropskih ministara finansija koji bi omogućio produženje međunarodnog paketa spašavanja Grčke.

Holandski ministar finansija Jeroen Dijsselbloem, koji je predsjedavao sastankom, kazao je da Atina ima rok do petka da traži produženje ili da rizikuje i sačeka isticanje pomoći koje će ih dovesti do propasti. Ukoliko u igri bude drugi scenarij, u kojem će Evropa prestati pomagati, država i grčke banke će se suočiti s propašću jer njihova valuta više neće vrijediti. 

Grčki ministar finansija Yanis Varoufakis kazao je da će pregovori biti nastavljeni, dodajući da nema sumnje da će dogovor biti postignut i da će imati terapijski učinak za Grčku i Evropu. No, dodao je da njihova zemlja neće provesti recesijske mjere poput smanjenja penzija.

Grčka ostaje bez novca, upozoravaju je da će doživjeti katastrofu ukoliko ne prihvati ponuđene mjere spašavanja jer njihova evropska pomoć završava 28. februara. 

“Grčka se mora prilagoditi i shvatiti ozbiljnost situacije. Vrijeme im ističe”, rekao je malteški ministar finansija Edward Scicluna.

A da li će biti pregovora, ovisi samo o novoj grčkoj vladi. Ukoliko zatraže novi sastanak dobit će ga, ali se moraju pojaviti s konkretnim prijedlogom mjera štednje inače dogovor otpada. 

Ministri EU danas će se sastati u Briselu kako bi razgovarali o ekonomskoj situaciji u EU i posljedicama bankrotiranja Grčke.

Povezani postovi
Related

Izgubili se pa umrli od žeđi, našli ih poslije dvije nedjelje

U pustinji u Libiji pronađeno je 20 beživotnih tijela...

Uznemirujući snimak: Muškarac autom udario brata nakon svađe

Na Mejašima u Splitu, u Hrvatskoj, zabilježen je nesvakidašnji...

Žena godinama prikrivala smrt muža: U spletke uplela djecu i kolege, on pronađen zabetoniran

U podrumu kuće u Leskovcu u Srbiji prije dva dana pronađeno...

Rusija ne može plaćati vanjski dug prvi put od Oktobarske revolucije 1917. godine

Prema posljednjim izvještajima, Rusija po prvi put od Oktobarske...