Nakon propalih dogovora s EU: Grčka nije spremna na rezove, očekuje je propast

/

Grčka je upozorena da je očekuje katastrofa nakon što su pregovori između ministra finansija ove zemlje i partnera eurozone okončani bez dogovora u Briselu. Ova mediteranska zemlja odbila je nacrt prijedloga evropskih ministara finansija koji bi omogućio produženje međunarodnog paketa spašavanja Grčke.

Holandski ministar finansija Jeroen Dijsselbloem, koji je predsjedavao sastankom, kazao je da Atina ima rok do petka da traži produženje ili da rizikuje i sačeka isticanje pomoći koje će ih dovesti do propasti. Ukoliko u igri bude drugi scenarij, u kojem će Evropa prestati pomagati, država i grčke banke će se suočiti s propašću jer njihova valuta više neće vrijediti. 

Grčki ministar finansija Yanis Varoufakis kazao je da će pregovori biti nastavljeni, dodajući da nema sumnje da će dogovor biti postignut i da će imati terapijski učinak za Grčku i Evropu. No, dodao je da njihova zemlja neće provesti recesijske mjere poput smanjenja penzija.

Grčka ostaje bez novca, upozoravaju je da će doživjeti katastrofu ukoliko ne prihvati ponuđene mjere spašavanja jer njihova evropska pomoć završava 28. februara. 

“Grčka se mora prilagoditi i shvatiti ozbiljnost situacije. Vrijeme im ističe”, rekao je malteški ministar finansija Edward Scicluna.

A da li će biti pregovora, ovisi samo o novoj grčkoj vladi. Ukoliko zatraže novi sastanak dobit će ga, ali se moraju pojaviti s konkretnim prijedlogom mjera štednje inače dogovor otpada. 

Ministri EU danas će se sastati u Briselu kako bi razgovarali o ekonomskoj situaciji u EU i posljedicama bankrotiranja Grčke.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Pogledajte kako se Zagrepčaninu za nekoliko sekundi zapalio električni romobil (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak sa jednog parkinga,...

Emotivna objava Usame Zukorlića: Otkrio gdje je umrla njegova majka

Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu...

Potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći,...

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...