Superbakterija usmrtila dvije osobe u SAD-u, strahuje se od veće zaraze

/

Smrt dva pacijenta u bolnici u Los Angelesu povezana je sa smrtonosnom bakterijom CRE, a strahuje se da je više od stotinu drugih pacijenata bilo izloženo zarazi, piše CNN.

Glasnogovornica bolnice u Los Angelesu je u pisanoj izjavi kazala da je sedam pacijenata zaraženo superbakterijom otpornom na lijekove, te da je kod dvoje CRE (Carbapenem-resistant enterobacteriaceae) uzrok smrti. 

Bolnica je kontaktirala 179 drugih pacijenata koji su od oktobra do januara bili podvrgnuti endoskopiji. Oni će svi biti testirani na agresivnu bakteriju.

“Interna istraga je utvrdila da se CRE bakterija može prenijeti tokom endoskopije”, rečeno je iz bolnice u Los Angelesu. 

U zdravstvenim institucijama Kalifornije raste zabrinutost s obzirom da je CRE otporna na sve testirane antibiotike, te da kod 50 posto zaraženih izaziva sigurnu smrt.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Zabranjuju TikTok: Hoće li američka vlada ugasiti ovu društvenu mrežu

Sa 360 glasova "za", i svega 58 "protiv" izglasan...

Dva državljana BiH uhapšena u Njemačkoj zbog šverca oružja

Pripadnici njemačke policije su u opsežnoj akciji uhapsili dva...

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...