Maglaj: Klizište u Moševcu

/

Reklo bi se da nema mjesne zajednice na maglajskom području gdje klizišta ne ugrožavaju kuće, puteve, vodovode i obradive površine. U naselju Husakovići, u MZ Moševac, klizište ugrožava 20-tak kuća, a iz jedne su vlasnici već iselili zbog podzemnih voda. 

Klizište u Husakovićima čije je razmjere teško i sagledati, široko je blizu 500 metara. Sve je počelo baš u vrijeme katastrofalnih poplava sredinom maja prošle godine, pričaju nam mještani. 

Kada su kiše spavaš, ali pod brigom. Nismo sigurni, ali sve je od Boga. Ovako more ostati godinama, a more sutra, ako opet udari kiša, da snese sjelinu i zatrpa ove kuće“, priča nam mještanin Alija Salkić. 

Bilo je i prije kiša, a ni moj svekar Delija nije zapamtio da je ovdje ikada bilo sjelina. Kada sjedneš na njivi, ispod čuješ kako huči voda, žubonji. Moj sin je ovdje posadio malinu, ali će ih morati povaditi, svu žicu iskrivi sjelina. Vidi se kako vuče“, dodaje Ema Delić. 

Na kući svaki dan nove pokotine“, tvrdi Saliha Husaković i dodaje. “Ako udari kiša, ovdje niko ne spava, svi dežuramo. Čim nešto zahuči, svi smo napolju. Stanje se iz dana u dan pogoršava“. U magazi Fikreta Isakovića stalno izvire voda. 

Ni sami ne znamo kako ovo razriješiti. Bio sam u općini, ostavio podatke i prijavio štetu. Ovo stalno klizi, pogotovu kada se okiša“, dodaje Isaković.

Alija Salkić smatra da se pojava klizišta može povezati i sa time što se zemlja ne obrađuje i ne vade kanali. “Stari ljudi nisu bili pismeni, ali su bili pametni. Jesi li uzor'o i pobrn'o, motikom pročisti kanal, kiša udari i kupi vodu. A sada to niko ne radi“. 

Mještani Husakovića sa stanjem u svome naselju upoznali su nadležne od kojih očekuju izazak na teren i konkuretnu pomoć. “I mi se želimo osjećati sigurno u svojim kućama i mirno spavati“, poručili su mještani.

Izvor

Povezani postovi

Firma BELIF prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji našeg projekta "Jedan privrednik, jedna učionica "...

Firme STAR-S – Zlatarna Dar i Nekretnine Star-S Tešanj prijatelji Mješovite srednje škole

Aktivnosti na provođenju projekta "Jedan privrednik, jedna učionica "...

Marica Ružić – muzika je najljepši način za povezivanje ljudi

„Pjevat' ćemo šta nam srce zna, pjesme sa svih...

U Tešnju stranke Trojke kao “rogovi u vreći”

Dok na nivou Federacije BiH i države BiH, stranke...