Maglaj: Klizište u Moševcu

/

Reklo bi se da nema mjesne zajednice na maglajskom području gdje klizišta ne ugrožavaju kuće, puteve, vodovode i obradive površine. U naselju Husakovići, u MZ Moševac, klizište ugrožava 20-tak kuća, a iz jedne su vlasnici već iselili zbog podzemnih voda. 

Klizište u Husakovićima čije je razmjere teško i sagledati, široko je blizu 500 metara. Sve je počelo baš u vrijeme katastrofalnih poplava sredinom maja prošle godine, pričaju nam mještani. 

Kada su kiše spavaš, ali pod brigom. Nismo sigurni, ali sve je od Boga. Ovako more ostati godinama, a more sutra, ako opet udari kiša, da snese sjelinu i zatrpa ove kuće“, priča nam mještanin Alija Salkić. 

Bilo je i prije kiša, a ni moj svekar Delija nije zapamtio da je ovdje ikada bilo sjelina. Kada sjedneš na njivi, ispod čuješ kako huči voda, žubonji. Moj sin je ovdje posadio malinu, ali će ih morati povaditi, svu žicu iskrivi sjelina. Vidi se kako vuče“, dodaje Ema Delić. 

Na kući svaki dan nove pokotine“, tvrdi Saliha Husaković i dodaje. “Ako udari kiša, ovdje niko ne spava, svi dežuramo. Čim nešto zahuči, svi smo napolju. Stanje se iz dana u dan pogoršava“. U magazi Fikreta Isakovića stalno izvire voda. 

Ni sami ne znamo kako ovo razriješiti. Bio sam u općini, ostavio podatke i prijavio štetu. Ovo stalno klizi, pogotovu kada se okiša“, dodaje Isaković.

Alija Salkić smatra da se pojava klizišta može povezati i sa time što se zemlja ne obrađuje i ne vade kanali. “Stari ljudi nisu bili pismeni, ali su bili pametni. Jesi li uzor'o i pobrn'o, motikom pročisti kanal, kiša udari i kupi vodu. A sada to niko ne radi“. 

Mještani Husakovića sa stanjem u svome naselju upoznali su nadležne od kojih očekuju izazak na teren i konkuretnu pomoć. “I mi se želimo osjećati sigurno u svojim kućama i mirno spavati“, poručili su mještani.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Emotivni oproštaj: Mještani Karadaglija i Jablanica ispratili dugogodišnjeg doktora u penziju

Na inicijativu Begunića Feždada iz Karadaglija, mještani mjesnih zajednica...

Pokušaj mita u Usori: Dvojac pokušao podmititi kantonalne inspektore

Kako stoji u izvještaju MUP-a ZDK na području Zeničko-dobojskog...

Sretne vijesti iz Opće bolnice: Rođeno 5 beba u jednom danu!

U protekla 24 sata, na porođajnom odjelu Opće bolnice...

Zbog radova na elektroenergetskim objektima, struje neće biti od 09:00 do 15:00 sati

Zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, bez električne energije...