Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize organiziralo turnir u općini Doboj Jug

/

Oko 30 članova Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize okupili su se danas na turniru u šahu i pikadu koji je organizovan u općini Doboj Jug. Ovo je samo jedna od aktivnosti koju Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječje paralize provodi na prostoru Općine Doboj Jug.

Iako zakonska regulativa reguliše prava osoba sa ovakvom vrstom invaliditeta u praksi je to sve daleko od realizacije, pa tako većina sportskih objekata još uvijek u našoj zemlji nema uređene prilaze sportskim objektima za osobe koje se kreću u invalidskim kolicima. Nepostojanje razvijene infrastrukture većinom ograničava učešće osoba sa bilo kojom vrstom invalidnosti u svakodnevnim aktivnostima, što kao krajnji učinak ima isključenost
ovakvih osoba u društvenom životu neke zajednice.

Ramiz Hasanić, koga smo sreli na ovom turniru kaže kako je ovo jedinstvena prilika da se vidi sa drugim ljudima, da s njima razmjeni mišljenja,  jer vrlo rijetko napušta svoju kuću.

Organizacija ovakvih turnira ponajprije predstavlja mogućnost druženja članova ove organizacije, ali i upoznavanje osoba iz sličnih udruženja iz našeg okruženja.

Edib Skulić predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize ističe da je ovaj turnir samo dio aktivnosti u cilju razvijanja  invalidskog sporta na prostoru općine Doboj Jug. Jer prema njegovima riječima upravo ovakve aktivnosti pomažu očuvanja psihičkog i fizičkog zdravlja osoba sa invaliditetom.

Iz ovog Udruženja najavljuju i nove projekte koji će imati za cilj povećanje sportskih aktivnosti za osobe oboljele od dječje paralize kao i paraplegičare općine Doboj Jug, a prve aktivnosti se već očekuju u maju ove godine. Osim članova Udruženja sa prostora Općine Doboj Jug, danas su turniru prisustvovali i predstavnici sličnih Udruženja iz oba bh.entiteta što je ujedno bio povod da se razgovara i o trenutnoj problematici osoba sa invaliditetom.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Počinje kampanja za izbore u BiH: 26.089 kandidata lovi glasove za 3.342 pozicije

 Lijepljenjem prvog plakata, konvencijama, predstavljanjem kandidata, promovisanjem slogana i...

Saobraćajna nesreća u Mravićima: Učestvovali strani državljani

Danas je u Mravićima, općina Doboj Jug, došlo do...

Požar u Klancima uzrokuje zagađenje zraka u Tešnju: Indeks kvaliteta zraka “Nezdrav”

Tešanj se danas suočava s visokom razinom zagađenja zraka,...

VIDEO: Reakcija heroja koji su noć proveli na požarištu, nakon dolaska helikoptera OSBiH

Nakon dramatičnih sati borbe sa požarom iznad Novog Šehera,...