Počeo je novi rat, Saudijska Arabija sa još devet zemalja napala Jemen!

/

Saudijska Arabija pokrenula je danas vazdušne napade u Jemenu u koaliciji sa regionalnim saveznicima u borbi protiv zajednice Huti, koje podržava Iran, čiji su pripadnici zauzeli južni grad Aden.Ubrzo nakon što je ambasador Saudijske Arabije u Washingtonu najavio vojnu akciju borbeni avionu pokrenuli su napad na aerodrom u jemenskoj prijestonici Sani i vojnu bazu Dulaimi, rekli su mještani i zvaničnici.Bijela kuće saopštila je kasno sinoć da SAD podržavaju operaciju koju vodi Savjet za saradnju zalivskih zemalja, te da je američki predsjednik Barack Obama odobrio američku “logističku i obavještajnu podršku”.“Iako američke snage ne preuzimaju direktnu akciju u Jemenu uspostavili smo zajedničku ćeliju za planiranje sa Saudijskoj Arabijom kako bi koordinisali američku vojnu i obavještajnu podršku”, rekla je portparol Nacionalnog savjeta bezbjednosti Bernadette Meehan.Televizija “Al Arabia” javila je danas da je Saudijska Arabija uputila 100 borbenih aviona i 150.000 vojnika za vojnu operaciju u Jemenu.

Avioni Egipta, Maroka, Jordana, Sudana, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i Bahreina učestvuju u ovoj operaciji.Egipat, Pakistan, Jordan i Sudan spremni su da učestvuju u kopnenoj ofanzivi.Bijela kuća potvrdila je sinoć da je predsjednik Jemena Abd-Rabu Mansur Hadi napustio svoju rezidenciju u Adenu, nakon što su se šiitski pobunjenici približili njegovom posljednjem uporištu, ali nije mogla da potvrdi njegovu lokaciju.“Mi smo danas ranije bili sa njim u kontaktu. On više nije u rezidenciji. Ne mogu da potvrdim detalje o njegovoj trenutnoj lokaciji”, rekla je sinoć portparolka State Departmenta Jen Psaki novinarima, dodajući da je on svojevoljno napustio rezidenciju.

Izvor


Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Užas u Hrvatskoj: Petero ljudi ubijeno, pomahnitali muškarac je uhapšen

Kako javljaju hrvatski mediji, u Daruvaru je jutros pomahnitali...

Tokom jučerašnjeg globalnog pada IT sistema online pušten veliki broj zlonamjernih web stranica

Agencija za cyber obavještavanje Australije objavila je u subotu...

Pokušan atentat na Donalda Trumpa, agenti ga krvavog odveli s pozornice

Bivši američki predsjednik Donald Trump lakše je ranjen u...

Plate u regiji: S. Makedonija predvodila rast, BiH na četvrtom mjestu

Plate u regionu u prva tri mjeseca ove godine...