Narcisi za prolaznike uz poruku: Rak dojke je opaka, ali izlječiva bolest

/

Zahvaljujući radu Fondacije “Sanela Redžepagić” i danas su prekrasni žuti narcisi krasili sarajevsku ulicu Ferhadiju i još jednom podsjećali na opaku bolest koja svake godine odnosi sve veći broj života: karcinom raka dojke.

Podsjećamo, svake godine, posljednje subote u martu u cijelom svijetu se održava manifestacija pod nazivom Dan narcisa, a sa ciljem ukazivanja na važnost redovnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke. 

U Sarajevu su se danas okupili vrijedni članovi Fondacije Sanela Redžepagić koja je osnovana 2009. godine u Sarajevu i nosi ime po čuvenoj solistkinji Sarajevske opere koja je preminula usljed oboljenja od ove opake bolesti. 

Njen otac i predsjednik Fondacije, Safet Redžepagić, nakon smrti kćerke posvetio se radu Fondacije, a danas želi podjelom narcisa svim damama još jednom napomenuti kolika je važnost redovitih medicinskih pregleda. 

“Nisam ni znao da postoji rak dojke dok se meni to nije desilo. Naše žene nerado govore o tome i nerado idu ljekarima, a ova bolest je u 98 posto slučajeva izlječiva ukoliko se otkrije na vrijeme. Zato danas ovdje želimo podijeliti ove narcise koji je simbol nade i buđenja, a sa ciljem da ženama ukažemo na potrebu redovnih godišnjih pregleda”, kazao nam je Redžepagić.

Prema njegovim riječima, prema nezvaničnim informacijama u našoj zemlji oko 2.000 žena oboli od ove opake bolesti. Oko 800 njih ne uspije se izliječiti. 

“Nemamo zvaničnih podataka o obolijevanju od ove bolesti, uprkos tolikim ministarstvima i drugim zdravstvenim institucijama kao ni krovnog udruženja. Sramotno je to kao i činjenica da recimo, u zeničkoj bolnici koja opslužuje cijeli kanton postoji samo jedan mamograf te da je i on često u kvaru”, ističe Redžepagić. 

Kako ističe, zbog povećane smrtnosti od ove bolesti dobna granica u okviru koje je potrebno izvršiti pregled značajno se pomjerila i to prema gore. 

“Svaka dama bi morala od svoje 35. godine ići na redovne godišnje preglede”, naglašava Redžepagić. 

Istoga je mišljenja i Nives Sekinović, koja je danas Fondaciji donirala novac. 

“Imam prijateljicu koja je u 32. godini oboljela od karcinoma dojke. To je strašno. Ovo je opaka i podmukla bolest i svaka žena jednostavno mora ići na ovaj pregled”, ističe Sekinović.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Koliko je BiH uradila na prilagođavanju privrede obnovljivim izvorima energije

Evropska komisija uvela je prošle jeseni mehanizam za ugljično...

U BiH pljuskovi i grmljavina: Evo šta nas očekuje za vikend

U BiH se očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno i...

Više od 50 posto ispitane djece u BiH doživjelo neprijatnosti na internetu

Prema istraživanju Vijeća Evrope, svaki peti maloljetnik doživio je...