Origano, začin koji je neizostavan sastojak najpopularnijeg talijanskog jela, pizze, uz svoj specifičan i lijepi miris ima i mnoga druga korisna svojstva. Listovi origana se još od antičkog doba koriste kao lijek, jer u sebi sadržavaju dosta tanina, fenole, flavonoide, vitamine A i C, kao i minerale.
Ulje divljeg origana ima antibakterijsko djelovanje, a znanstvenici tvrde da je djelotvorniji u borbi protiv infekcija od klasičnog antibiotika.
Origano je djelotvoran protiv čak 30 vrsta bakterija uključujući escherichiu coli, candidu, salmonelu i stafilokoke. Također sprječava pojavu prehlade i gripe, jača imunitet, pomaže kod grčeva, iskašljavanja i širenja bronhija i upale uha. Upravo sve ovo je razlog zašto se kaže za origano da je jedan od najjačih prirodnih antiseptika i antibiotika.
Za probleme sa probavom, kod upale uha, bolova u crijevima, kod bronhitisa ili prehlade preporučuje se čaj od origana koji se priprema tako da jednu malu žličicu usitnjenih listova origana preliti sa 2 dl vruće vode i nakon što odstoji desetak minuta, procijediti i popiti.
Znanstvenici također tvrde da začin origano umanjuje količinu kancerogenih tvari koje se oslobađaju prilikom prženja mesa. Dovoljne su male količine ovog čudotvornog začina da bi hrana bila zdravija.
Čaj origana potržite u trgovini Biosimbioze u Tešnju.