Vlada ZDK-a će ispitati rad javnih preduzeća

/

Nije tajna da su javna preduzeća i ustanove čiji su osnivači ili većinski vlasnici državnog kapitala kantonalne vlade, svojevrsne države u državi, kao i da se u njihovim administracijama, u pravilu bez konkursa, zbrinjavaju podobni. Istovremeno, njihove uprave su natprosječno plaćene, najčešće za negativno poslovanje i milionske gubitke. Zato je Vlada Zeničko-dobojskog kantona na početku mandata odlučila pod lupu staviti poslovanje deset ovakvih javnih preduzeća i ustanova, javila je Federanla televizija.

Vlada ZDK-a pozvala je upravljačka tijela u javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač ili u kojima upravlja državnim kapitalom da do 5. aprila dostave izvještaje o radu. Također, od direktora tih ustavova do 10. aprila traže izvještaje o poslovanju. U Vladi ZDK-a tvrde – ne radi se samo o uobičajenim aktivnostima u procesu primopredaje vlasti već o namjeri da bude eliminiran neodgovoran rad upravljačkih struktura u desetak javnih preduzeća zavoda i ustanova. 

Tražio sam podatke o broju zaposlenih 31. decembra prošle i 15. marta ove godine, o plaćama direktora, o finansijskim rezultatima, koji su najčešće negativni, koliko ljudi ide u penziju, koliko ima volontera, pripravnika – ne biste vjerovali, to je kao zavodi za zapošljavanje“, kaže kantonalni premijer Miralem Galijašević.

Vlada ZDK-a neće tražiti da aktuelne uprave u ovim ustanovama i preduzećima stave mandate na raspolaganje. Međutim, negativni poslovni rezultati, a takvi su najčešće u ovim preduzećima i ustanovama, neće se tolerirati. Na potezu su uprave i nadzorni odbori koji bi morali provoditi zvaničnu politiku Vlade, uključujući i nedavno usvojeni Program mjera štednje. 

Čekao sam da usvojimo Program štednje pa da onda emitujem ovaj dokument. Gospodo direktori, trenutno svoje plaće vratite sa 4.500 maraka na 2.200“, poručio je premijer Galijašević. 

U Savezu samostalnih sindikata žele vjerovati da će Vlada istrajati u provođenju najavljenih mjera. “Imamo ljude koji ne žive životom realnog stanja u kome jesmo, u kome masa radnika ima neuvezan staž, nemaju plaća, ostaju bez radnih mjesta… Nadamo se da ovo neće ostati samo na deklarativnom izjašnjenju“, kaže Mirnes Isaković, predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata ZDK-a.

Posebna priča je zapošljavanje u ovim preduzećima i ustanovama. Uglavnom se zapošljava administracija, rijetko se javno oglašavaju slobodna radna mjesta, još rjeđe se popunjavaju provođenjem konkursnih procedura, upozoravaju iz sindikata. 

I ranije su kantonalne vlasti na sličan način detektirale probleme u javnim preduzećima i ustanovama i donosile slične mjere, ali je njihova realizacija izostajala. Sada se to ne bi smjelo dogoditi ukoliko vlasti žele barem djelimično vratiti ozbiljno poljuljano povjerenje građana u institucije države.


Federalna.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Sporni tenderi koje su dobili Kinezi: Prijavljen direktor EPBiH i još nekoliko osoba

Kineska kompanija Dongfang Electric International Corporation u proteklom periodu...

Održana prva radionica u okviru projekta DANOVA NEXT

DANOVA NEXT predstavlja nastavak projekta DANOVA, koji je uspješno...

Večeras se vraća prva grupa hadžija u Bosnu i Hercegovinu

Prva grupa hadžija i hadžinica u utorak navečer, 25....

Norwegian Air Sweden ponovo uspostavio avioliniju za Oslo

Kako je i najavljeno, u petak je aviokompanija Norwegian...