Od juna 2016. u Federaciji BiH se neće ovjeravati zdravstvene knjižice

/

Ako bude sve išlo po planu, građani u Federaciji BiH od polovine 2016. godine više neće morati ovjeravati zdravstvene knjižice, piše bh. novinska agencija Patria.

Federalno ministarstvo zdravstva u narednoj godini planira završiti projekt informatizacije u domovima zdravlja i ambulantam u Federaciji, koji je započet još 2012. godine.

Projekt vrijedan oko 5,5 miliona eura, finansiran od Svjetske banke i Razvojne banke Vijeća Evrope, podrazumjeva da bi papirnate zdravstvene kartone od naredne godine trebali zamijeniti oni elektronski, umjesto paprinih knjižica građani će dobiti elektornske zdravstvene knjižice…  

Plan Federalnog ministarstva zdravstva je da u buduće i uputnice kao i recepte građani imaju samo u elektronskoj formi.

Glasnogovornik Federalnog ministarstva zdravlja Zlatan Peršić rekao je za bh. novinsku agenciju Patria da će informatizacija sistema omogućiti brži, efikasniji i racionalniji zdravstveni sistem u Federaciji.

“Uvođenjem elektronskog kartona omogućava porodičnom ljekaru lakši i brži rad; uvođenjem elektronskih zdravstvenih kartica bi se ukinula obaveza redovnog ovjeravanja knjižice obzirom da bi se to radilo elektronski; a elektronske uputnice i recepti bi dodatno značajno ubrzali protok medicinskih informacija u okviru sistema te time ubrzali procedure i pacijentima omogućili bržu i efikasniju zdravstvenu uslugu” – rekao je Perišić.  

On je dodao da već sada u domovima zdravlja i ambulantama u kojima su uvedeni elektronski zdravstveni kartoni postoji brži protok pacijenata.

Izvor: NAP

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

SAS uspostavio novu avioliniju: Kopenhagen – Sarajevo direktnom linijom za 100 eura

Novi aviolinija između Kopenhagena i  Sarajeva, koju pokreće kompanija Scandinavian...

Konačno riješen problem nepriznavanja diploma studenata UNSA u inostranstvu

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade, Adna Mesihović,...

Zavod za javno zdravstvo FBiH izdao upozorenje i mjere o legionarskoj bolesti koja hara Hrvatskom

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine oglasio...

Danas je prvi dan ljeta: Najduži dan u godini, a trajat će 15 sati i 35 minuta

U četvrtak, 20. juna, je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja...