Nevjerovatni podaci iz Maglaja: Broj zaposlenih veći od broja nezaposlenih osoba

/

Iz općine Maglaj koju su u maju 2014. godine zadesile teške poplave, koje su uzrokovale milionske štete, stižu ohrabrujući podaci da je početkom ove godine registrovano više zaposlenih nego nezaposlenih osoba.

Broj zaposlenih građana je nakon 23 godine za 55 veći od ukupnog broja onih koji prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Maglaju traže zaposlenje. Iz Zavoda tvrde da su prema njihovoj evidenciji u toku protekle godine zaposlene 1.183 osobe, dok je bez posla ostalo ukupno 720 radnika.

Općina Maglaj je 1991. godine imala 43 hiljade stanovnika od kojih je zasnovan radni odnos imalo čak 8.900 osoba, dok se kao nezaposleno vodilo 3.930 stanovnika. Dvadeset tri godine poslije u ovoj općini živi 23.400 stanovnika od kojih je, prvi put nakon 1991. godine, zaposleno 5.208 osoba i nezaposleno njih 5.153.

Maglaj je tako postao sinonim za funkcionalnost sistema tržišne ekonomije u BiH jer su u prošloj godini lideri u zapošljavanju bile privatne firme HM promet i Bontex, koje se bave proizvodnjom zaštitne i modne konfekcije, te firma Excel Assemblies BiH, koja se bavi proizvodnjom sistema električnih kablova i zapošljava više od 500 osoba od kojih je više od 300 žena.

Također, blizu 900 radnika u Maglaju zapošljava privatna firma Natron-Hayat koja proizvodi razne vrsta papira i papirnih pakovanja, a čija proizvodnja zadovoljava tržišne potrebe unutar i izvan granica Bosne i Hercegovine.

Od 4.118 radnika zaposlenih u firmama i ustanovama u Maglaju, ove četiri firme zapošljavaju više od dvije hiljade radnika. Pored toga, procjenjuje se da blizu 270 stanovnika Maglaja ima samostalnu radnju, njih 159 zaposleno je kod vlasnika samostalnih radnji, dok 661 osoba radi u inozemstvu.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Dr. Omer Bedak za ZOS radio: Zdravstvo je uvijek aktuelna tema

Gost ZOS radija bio je mr. sc. med. Omera...

Mješovita srednja škola nagrađena za najbolji srednjoškolski projekat “Škole budućnosti ” u oblasti robotike

Kako bi se obilježila uspješna dvogodišnja implementacija, u saradnji...

Amar Muratović: Podrška načelnika Tukića u izradi i realizaciji projekata Omladinske banke Doboj jug

U našoj trećoj emisiji podcasta Mikrofon zajednici razgovarali smo...